Başbakan Recep Tayyip Erdoğan grup konuşmasına Reyhanlı'daki son duruma ilişkin bilgiler vererek başladı. Erdoğan, Reyhanlı'da ölü sayısının 51'e yükseldiğini, 48 yaralıdan 7'sinin Suriye vatandaşı olduğunu açıkladı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Türkiye'de her anlamda baharı yaşadığımız ve kardeşliğimiz adına çok önemli bir süreçten geçtiğimiz bir dönemde üstelik anneler gününün hemen öncesinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen acı haber hepimizi derinden etkiledi. Maalesef 51 kardeşimizi kaybettik.

Hastanelerde bulunan kişilerden 17'sinin durumu ağır. Reyhanlı ilçesinde evler ve iş yerlerinde büyük hasarlar meydana geldi. İnşallah hem Reyhanlı hem Türkiye bu alçakça saldırıyı aşacak ve saldırının izleri tamir edilecektir. Devletin tüm imkanları seferber durumdadır.

Acil müdahaleler yapılırken diğer istihbarat birimlerimiz çalışmalarını sürdürüyorlar. Olay büyük oranda aydınlanmış durumda. Saldırılardaki kişilerin Suriye bağlantılı olduğu anlaşılmıştır.

SALDIRININ BEDELİNİ MİSLİYLE ÖDETİRİZ

Gerek Cumartesi gerek Pazar günü olanlar hakkında aklı selim dışına çıkmadan gideceğiz. Büyük devletler böyle büyük saldırılar karşısında aklı selimle hareket eden devletlerdir. Biz bu saldırının altında kalmayız. Er ya da geç bu saldırının bedelini misli ile ödetiriz. Allah'a hamdolsun bunu yapacak gücümüz ve irademiz var. Ancak büyük soğuk kanlılıkla ilerlememiz gerekiyor.

İHMAL VAR MI ARAŞTIRILACAK

Devletimiz sorumluların yakalanması için çalışmalarını başlattı. Çok büyük oranda aydınlatılmış durumda.

Bunu gerçekleştirenleri Suriye rejimi ile irtibatlı Türkiye içinde bir örgüt olduğu saldırıda yer alanların da Türkiye vatandaşı olduğu tespit edilmiş durumda. Başbakanlık Teftiş Kurulu vasıtasıyla burada ihmal var mı bunu çalışmalarını sürdürecektir.

BU NASIL FIRSATÇILIKTIR

Daha Reyhanlı'nın sokaklarında dumanlar tüterken birileri çıkıyor sanki o fırsatı kolluyormuş gibi sorumsuzca açıklamalar yapıyor. Bu ne fırsatçılık. Hele durun, bir gözyaşlarımızı dindirelim. Saldırganlar o aracı patlattıklarında 50 cana kıydıkları için değil Suriyeli mültecilere saldırılar olduğunda o zaman sevindiler. Bunu görmek için terör uzmanı olmaya gerek yok. Siyasetçisi de medyası da bunu görebilmeli.

ALÇAK DİKTATÖRLE HESABIMIZ VAR

Bizim Suriye halkıyla zerre kadar meselemiz yoktur bizim Suriye'deki alçak gaddar diktatör rejimle meselemiz var. Kuzey Afrika'daki halk hareketleri başladığında Suriye'yi uyardık. Reformlar yapın dedik. Suriye'de olaylar başladığında bile Şam'la irtibatımızı kesmedik. Şam'a sürekli uyarılarımızı ilettik. Sabırla umutla uyarılarımızı yaptık. Tankla topla insanların üzerine saldırdıkları andan itibaren bizim tavrımız değişti. Geçmişte ne yaşanırsa yaşansın biz kendi halkına zulmedenle bizim işimiz olmaz. Biz her zaman mazlumların yanında yer alan bir hükümetiz.

KAPILARI KAPATMAK OLMAZ

Ana muhalefet partisi gibi farklı saiklerle zalimin yanında duranlardan değil hakkın mazlumun yanında duranlardan olduk. Bölgede huzur ve istikrarın Türkiye'yi yakından ilgilendirdiği için bölgede barış istiyoruz. Türkiye Arap ülkelerine sırtını dönmüş ağır bedeller ödemiştir. Türkiye zor coğrafyada yaşıyoruz, kapıları kapatmak duvarları örmek asla çözüm değildir. Türkiye uzun yıllar kadeşlerine sırtını dönmüş itibarı zedelenmiştir. Türk lirasının küresel bir saygınlığı varsa aktif dış politikanın eseridir. Bosna Hersek'te acı katliamlar yaşanırken Türkiye bana ne deseydi bugün Bosna'nın yüzüne bakabilir miydi?

ERBİL'İN YÜZÜNE BAKABİLİR MİYDİK

Türkiye Halep'te yaşanan katliamdan yüzünü çevirseydi bugün Erbil'in yüzüne bakabilir miydi? Biz Türkiye'nin çocukları için sorumluluk yüklenmiş iktidarız. Çocuklar katledilirken susacaksak AK Parti'ye ne gerek var. CHP yapabilir, MHP yapabilir ama AK Parti asla yapamaz. Siyasetimizde vicdan var, kalp var akıl var. AK Parti milletin kurduğu partidir. Bu millet misafirperverdir, mazlumun yanındadır. Suriye'de her gün onlarca bebek katlediliyor. Suriye'de bize ne diyenler acaba çocuklarının yüzüne nasıl bakabiliyor. Suriyeli mülteciler gitsin diyenler komşularının yüzüne nasıl bakabiliyor. Biz ırkçı millet değiliz bencil bir millet değiliz. Kim ne derse dersin hakkı savunmaya devam edeceğiz.

CHP'YE AĞIR SUÇLAMA

Burada ülkemiz adına çok önemli bir hususu dikkatlerinize sunmak istiyorum, çok partili döneme geçtiğimiz andan itibaren CHP egemenliğin kaynağını başka yerlerden aramıştır. CHP hep fırsatı kriz durumlarında aramıştır. Seçim sandığında başarı gösteremeyen CHP kaostan medet umarak fırsat devşirmenin gayretinde olduğunu gördük. Sokak sokak direniş çağrısı yapan çözüm sürecini bir ayrışma olarak adlandırılan ve sürekli alevi vatandaşlarımızı tahrik ederek Esad'a destek vererek çok tehlikeli bir oyun oynuyor. CHP Türkiye'nin düşmanlarıyla aynı fotoğrafta bulunmak gibi bir hata yapıyor. En kanlı terör örgütlerinin ekmeğine yağ süren açıklamalar yapıyorlar. Saldırıları çok başka yerlere çekmeye çalışan bir tavıra büründüler.

GERİLİME PRİM VERMEYİN

Halka sesleniyorum. Lütfen gerilime prim vermeyin, terörün ekmeğine ya sürecek açıklamalara karşı dikkatli olun. Marjinal gruplar biraraya gelerek provoke etmenin gayreti içinde oluyorlar. Medyadaki tekniği kullanmak süretiyle olayları böyle göstermek istiyorlar.

ABD DÖNÜŞÜ REYHANLI'YA GİDECEĞİM

Yalanlara tahriklere benim milletin gelmiyor ve gelmeyecek. Meclisin dışına çıkacak her mesele Türkiye'nin aleyhinedir. Gerilim tuzağına düşmeyin, tahriklere aldanmayın. Ayrıştırmak Türkiye düşmanlarını sevindirmeyin. Biz bir olacağız, diri olacağız. ABD dönüşü ilk işim Hatay ve ilçelerini dolaşacağım. Düşmana inat kenetlenecek düşmanı değil kardeşlerimizi sevindireceğiz. ABD dönüşü Reyhanlı'ya gideceğim.

IMF BORCU KAPANIYOR

Bugün Türkiye tarihe tanıklık ediyor, çok önemli bir aşamaya geçiyoruz. Hazine IMF'ye olan 412 milyon dolar borcun ödenmesi için MB'ye talimat verdi. Aktarma işlemi bugün tamamlanıyor. O dönemin DSP-MHP-AANAP hükümeti borç alabilmek için ciddi tavizler vermek zorunda kalıyordu. Biz milliyetçiyiz, Biz milletimizi çok seviyoruz diyenler, Bahçeli IMF'ye borçlanan kim? IMF'ye neyi ödediniz? Aldığınız talimatlarla 3.5 yıl geçirdiniz. Yüzde 63 faizle borçlanırken bunun bedelini kim ödüyordu? Biz hamdolsun 23.5 milyar doları ödemek suretiyle sonlandırdık. Tam tersine IMF'ye borç vermek için müzakereler yürüten bir ülkeyiz. Rabbim bizleri IMF'ye borçlu ülkeler durumuna düşürmesin. (AKŞAM)