CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, "Biz Uludere operasyonunda 34 yurttaşımızın yabancı istihbarat kaynaklarına dayanılarak katledilmesini, hükümetin suçu ve siyasal cinayet olarak değerlendiriyoruz" dedi.

 

Güler, dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından, bugün genel merkezde bir basın toplantısı düzenledi. Güler, öncelikle Hatay’ın Dörtyol İlçesinde çıkan çatışma sonucu şehit olan askerlerin ailelerine dayanma gücü ve tüm ulusa başsağlığı diledi. Güler, yine Şırnak’ta AKP İl Başkan Yardımcısı Ali Kılınç’ın kurşunlanarak öldürülmesiyle ilgili, Kılıçdaroğlu ’nun Kılınç ailesine üzüntülerini iletmek üzere ulaşmaya çalıştığını belirterek, CHP adına AKP ailesine ve Kılınç ailesine başsağlığı dileklerini iletti.

Güler, Uludere’deki sınır ötesi operasyona ilişkin ise, daha Kılıçdaroğlu ve CHP üyelerinin çok sık olarak ‘istihbaratın nereden geldiği’ sorusunu sorduklarını hatırlatarak, bunun yanıtını alamadıklarını kaydetti. Yanıtı, ne yazık ki dün bir Amerikan gazetesinin verdiğini ifade eden Güler, gazetenin istihbaratın ABD tarafından verildiğini yani Türkiye’nin “okyanus ötesinden aldığı bir istihbaratla hareket ettiğini” ileri sürdüğünü kaydetti. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın “İstihbarat milli kaynaklıdır” dediğini ifade eden Güler şunları kaydetti:

 

“Ortada halkımızı yanlış bilgilendiren, daha açık söyleyelim halkımıza yalan söylene bir Başbakan var. Bu yalanı özür dileyerek düzeltmesi gerektiğini kanısındayız. Ama daha da önemlisi ülkemizin en kritik konularını yabancı bir istihbarat teşkilatına teslim etmiş olan bu hükümetin sorumluluğunu artık farkına varması gerektiği kanısındayız. Aslında ‘istihbarat kaynağı millidir’ dendikten sonra şimdi bir Amerikan kaynağının söz konusu olduğunu duyunca doğrusu MYK içindeki değerlendirmemiz şu oldu; AKP iktidarı ABD’yi o kadar çok kendiden sayıyor ki bu gayri milli kaynağı, milli saymış olabilir. Biz Uludere operasyonunda 34 yurttaşımızın, ki bunların on yedisi 17 yaşın altıda olan çocuklarımız, yabancı istihbarat kaynaklarına dayanılarak katledilmesini hükümetin suçu ve siyasal cinayet olarak değerlendiriyoruz. Burada verilen yanlış bilgiler manzumesine artık son verilemesini özür dilenmesini ve doğru bilgiyle kamuoyunun aydınlatılmasını talep ediyoruz. Bunun kaza olmadığını, kader olmadığını, ecel olmadığını en başından beri söylemiştik. İstihbaratın kaynağını en başından beri sormuştuk, şimdi gelinen nokta hala karanlıktır. Hükümetten sorumluluğunu yerine getirmesini ve açıklaması yapmasını bekliyoruz.” (ANKA)