Başbakan Binali Yıldırım, Musul operasyonu ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, “Musul'da olan biteni yakından takip ediyoruz. Her gelişmeye uygun hesaplarımız yapılmıştır. Türkiye aleyhine bir durum ortaya çıkarsa gereken adım atılacak, misliyle karşılık verilecektir. Operasyonda ön saflarda olanlar bizim Başika'da eğittiğimiz Ninova Mücahitleri'dir. Ayrıca koalisyon güçleri içerisindeki bizim hava kuvvetlerimiz de yer almıştır. 'Musul'da Türkiye'nin işi yok' diyenler cevabını almıştır.” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım partisinin grup toplantısında konuştu.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmalarının satırbaşları şöyle:

"Geçtiğimiz bir hafta içerisinde bir yandan yurtdışından gelen ziyaretçilerimizle temaslarımız devam ederken, diğer yandan milletvekillerimizle istişare toplantıları gerçekleştirdik. 15 Temmuz sonrası yaşanan olaylar ve terörle mücadele, ekonomi konularını ele aldık. İllerimizde devam eden yatırım ve hizmetleri konuştuk. Vatandaşlarımızdan gelen talep ve önerileri değerlendirme fırsatı bulduk.

Dünyada finans konusunda maalesef terör örgütleri, terör kaynaklı paralar bahane edilerek, bazı ülkelerde ciddi kısıtlamalara gidiliyor. En sonra olarak ABD'de kongre bir karar aldı. Suudi Arabistan hakkında alınan bu karar tamamen bir hukuk faciasıdır. 11 Eylül olaylarında gerçekleştiren teröristlerin hesabını Suudi Arabistan'dan sormak ve orada hayatını kaybedenlerin tazminatını oradan tazmin etmek için bir hukuki süreç başladı.

ABD diyor ki, senin paralarına el koyacağım ve buna kılıf hazırlıyorum. Böyle bir şey ne evrensel hukuka ne insanlığa sığan bir iştir. Her ülke başka ülke hakkında hesap sormaya kalkar ve dünyanın düzeni bozuluyor daha büyük tehlikeler kaçınılmaz hale gelir. Bu haksız ve yersiz bir karardır. Ne kadar yanlış olduğunu en önce Sayın Cumhurbaşkanımız BM Genel Kurulu'nda dünyaya beyan etmiştir. İstanbul Finans Merkezi bütün dünyada yatırımcıya her türlü hazır hizmet edecek en önemli merkezlerden biri olacaktır. Biz dostlarımıza çağrı yapıyoruz. Geleceğe, bölgeye yatırım yapacaksanız, İstanbul Finans Merkezi en güvenli limandır.

SURİYE OPERASYONU

Bugün Fırat Kalkanı operasyonunun 56'ncı günündeyiz. Bin 256 kilometrelik alan güvenli hale getirildi. Burada artık Cerabluslu ve köylüler tekrar dönüp yerleşmeye başladılar, normal hayata geçtiler. Cerablus, Rai ve Dabık'ı da DEAŞ örgütünden temizledik ve efsaneler uydurulan Dabık da güvenli bir yer haline geldi.

Dabık'ta kontrolün sağlanmasıyla DEAŞ teröristleri tarafından Kilis'e atılan roket saldırıları büyük ölçüde önlendi. Bizim amacımız bölgede güvenliği, istikrarı sağlamak. Bunun dışında başka hedefimiz yok. Türkiye, ülkemize yönelik her türlü tehdide karşılık geleni her türlü girişimi gözümüzü kırpmadan yapmayız. Hiç kimsenin icazetine, iznine ihtiyacımız yok.

Türkiye, hudutlarının güvenliğini her şart altında korumaya devam edecek. Musul'da uzun süredir konuşulan operasyon nihayet başladı. Olan biteni yakından takip ediyoruz. Her gelişmeye uygun hesaplarımız yapılmıştır. Türkiye aleyhine bir durum ortaya çıkarsa gereken adım atılacak, misliyle karşılık verilecektir. Cumhurbaşkanımızın dediği 'Masada da, operasyonda da olacağız' sözümüzün arkasındayız.

Operasyonda ön saflarda olanlar bizim Başika'da eğittiğimiz Ninova Mücahitleri'dir. Ayrıca koalisyon güçleri içerisindeki bizim hava kuvvetlerimiz de yer almıştır. 'Musul'da Türkiye'nin işi yok' diyenler cevabını almıştır. ABD 2003 yılında Irak'a girdi, Saddam'ı devirdi, Irak'ta yeni dönem başladı. Baştan itibaren ABD'ye, AB'ye bölgenin hassasiyetini sürekli anlattık. Etnik hassasiyeti, mezhep hassasiyetini sürekli işledik.

Terör örgütleri konusunda uyarılarımızı yaptık. Bütün uyarılarımız dikkate alınmadı, haklı çıktık. DEAŞ'ın bu müdahaleden sonra çıktığını tüm dünya biliyor. Uyarılarımız dikkate alınsaydı, milyonlarca insan hayatını kaybetmeyecek, terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke olmayacaktı. Irak'ın yarısı PKK, DEAŞ gibi örgütlerin kontrolünde, diğer yarısı uluslararası ülkelerin kontrolündedir.

Bu coğrafyada Türkiye'yi hesaba katmadan adım atanlar büyük yanılgı içinde olurlar. 15 Temmuz darbe girişiminde amaç Türkiye'yi Irak'ta ve Suriye'de devre dışı bırakıp, bölgede emperyalist planları hayata geçirmek. Bu aziz millet, FETÖ'cüleri durdurmadı, komşu ülkelerin bekaa mücadelesini de gerçekleştirdi. PKK ile FETÖ ortak hareket ettiler. İkisi de maşa, bu iki maşayı da aynı el tutuyor. Bunların ne dinle, ne milletle alakaları var. PKK da FETÖ de kendi sahiplerine hizmet ediyorlar.

Bu aziz millet bu kirli, alçak, hain oyuna 15 Temmuz'da geçit vermedi. Türkiye'nin bekaası için, istiklal ve istikbalimiz için içeride ve dışarıda ne gerekiyorsa yapacağız. Bunları yaparken adaletten, uluslararası hukuktan, meşruiyetten ayrılmadan terörle mücadele devam edecek, bölge barışına katkı sunmaya devam edeceğiz. Kimsenin toprağında gözümüz yok.

Akan kan dursun, zulüm son bulsun. 15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından bu güzel ülkeye bu necip millete yaşatılanları asla unutmayacağız. 241 şehidimizi daima gönlümüzde taşıyacağız. Darbe yapan, ülkemizi yıkmaya çalışan hiç kimse ben mağdurum edebiyatı yapmasın. Asıl mağdur şehit yakınlarıdır, asıl mağdur gazilerdir, asıl mağdur millettir. Devleti tehdit eden bu karanlık yapının mensuplarını savunmak başka ihanettir.

PKK bölücü terör örgütüyle mücadelemiz devam ediyor. Güvenlik güçlerimiz dağlardaki operasyonlarda ağır darbeler vurmaya devam ediyor. Şehit içi yapılanmaya karşı etkin tedbirler almaya devam ediyoruz. Bölücü terör örgütü siyasi cinayetler işlemeye başladı. Bölgedeki AK Parti yöneticilerine karşı suikastlar düzenliyor, kahpece cinayetler işliyor.