Başbakan Erdoğan, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanan fezleke konusunda 'Olması gereken olmuştur' yorumunda bulundu. Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın yorumuna 'Sözleri fezlekeyi önceden bildiğini gösteriyor' cevabını verdi.

“OLMASI GEREKEN OLMUŞTUR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren fezlekeyle ilgili, “Fezlekelere yabancı mısınız? Burada bütün arkadaşlar için bu tür fezlekeler olabiliyor. Var. Yani Başbakan, Başbakan Yardımcıları, hepsi için bu tür fezlekeler var. Aynı şey, Sayın Kılıçdaroğlu için de hele hele o kullandığı ifadeler için hayda hayda olması gerekir. Olması gereken olmuştur. Çünkü Silivri Cezaevi için yapmış olduğu açıklama ve şu anda orada bir çadır kurulması vesaire tüm bunlarla ilgili yaptığı açıklama... Hele hele bugün yapmış olduğu açıklama.. yani 'AK Parti bir katını yargıya tahsis etmeli' filan diye... Bizim böyle parti teşkilatlanması dışında binamızda kullanılacak yerimiz kalmadı, ama CHP'nin Genel Merkezi'nde bu tür yerler olabilir. Oralarda bu tür tahsisleri yaparlarsa daha isabetli olur.”

Başbakan Erdoğan İlker Başbuğ’un tutuklanması ile ilgili ise şunları söylemişti:

"Şu anda bir yasal süreç başlamış vaziyette. Bu yasal süreç içerisinde benim herhangi bir yoruma, değerlendirmeye girmem doğru olmaz. Ama iki yıl, tabi genelkurmay başkanı olarak, başbakan olarak, beraber çalıştığımız bir mesai arkadaşımdır, ve burada tutuklama yoluyla değil de tutuksuz yargılanma yolu, ki her zaman söylediğim tezimdir, olması bizim her zamanki arzumuzdur, ve bunun da süratle bu noktada neticelenmesi yine şahsımın ve partimin arzusudur, çünkü bu şekildeki bir yolu biz isabetli bir yol olarak görmüyoruz.”

KILIÇDAROĞLU'NDAN YANIT

Başbakan Erdoğan'ın bu sözlerine Kılıçdaroğlu'ndan yanıt geldi. Kılıçdaroğlu "Başbakan'ın sözleri fezlekeyi önceden bildiğini gösteriyor" diye konuştu. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Dokunulmazlığımın kaldırılması için fezleke hazırlandı. Bunların adil yargısı basılmamış kitabı toplatan yargıdır. Bunların adil yargısı parasız eğitim isteyen öğrencileri aylarca içeride tutan yargıdır. Eski bir genelkurmay başkanını terörist diye tutuklama bu arkadaşlara nasip olmuştur. Önümüzde Deniz Feneri davası varken siz mi adil yargılamadan söz edeceksiniz. Benim dokunulmazlığa ihtiyacım yok dilekçem burada grup toplantısından soran göndereceğim. Ben korkuyla siyaset yapanlardan değilim. CHP Genel başkanı ile hesaplaşmak mı istiyorsun kaldırın dokunulmazlığımı. Ben sizin özel yetkili mahkemelerinizden korkmam, onların savcılarıyla yıldıramazsınız. Siz kim oluyorsunuz. Siz kime diz çöktürmek istiyorsunuz. Ben sizden çekinmem ben sizin ağa babalarınızdan da çekinmem. Ben sadece milletimin önünde eğilirim. Beni hapse atmak değil darağacına da çıkartsanız söyleyeceğim budur."

DİĞER TEPKİLER

Kılıçdaroğlu hakkındaki soruşturmaya siyasilerin tepkileri ise şöyle:

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: Sınırları belirlemek her zaman kolay olmuyor. Yargı o ifadeleri suçlama ve hakaret olarak algılamış

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Meclis uygulamaları ortada. Genel Kurul’da ele alınmıyor zaten. CHP grup toplantılarını mahkeme salonuna döndürdü. Yargı konularında siyasi polemik yaparsak, yargıya ve yargılananlara yanlış yapmış oluruz. Yargılananların tutuksuz olması esastır. Tutuklu yargılama istisna olmalıdır.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: Kimse hakaret etme hakkına sahip olmamalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Ana muhalefet liderine fezleke durumu yakışık almamıştır.