Almanya'da bir grup hukukçu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve son 10 yılın genelkurmay başkanları ile milli savunma bakanları hakkında suç duyurusunda bulundu ve söz konusu isimlerin Almanya'ya giriş yapması halinde tutuklanmaları talep edildi.

Suç duyurusunun gerekçesinde ise "Kürtlere karşı devlet terörü" uygulandığı belirtildi. Suç duyurusunun Erdoğan'ın Almanya'ya gittiği sıralarda gerçekleştirilmesi de dikkat çekti.

Bir grup Alman hukukçu Karlsruhe’deki Federal Başsavcılığa yaptıkları suç duyurusunun ayrıntılarını anlattı. Davayı açan avukat Britta Eder ve Demokrasi ve Uluslararası Hukuk Derneği (MAF-DAD) Başkanı avukat Heike Gesweid Berlin’deki tarihi Demokrasi Evi’nde basın konferansı düzenledi.

Nürnberg mahkemelerinde yargılanan müttefik güçlerini hatırlatan avukat Britta Eder “Elimizdeki belgeler Türkiye’nin devlet terörü uyguladığını gösteriyor. Almanya’da uluslararası ceza yasası var. Bu yasanın 7. Maddesi sivil halkın korunması ve bunu sistematik şekilde ihlal edenlerin yargılanmasını öngörüyor. Türk güvenlik güçleri savaş kurallarını ihlal ettiler” dedi.

Suç duyurusunda yer alan ve 2003 yılından bu yana işlenen 10 suça ait olduğu iddia edilen bazı belge ve fotoğrafları dilekçelerine ekleyen hukukçular, “Elimizdeki belgeler ve yapılan adli tıp incelemeleri birçok olayda kimyasal silahın kullanıldığı görülüyor” diye konuştu. Britta Eder son olarak 22-24 Ekim tarihleri arasında PKK'ye yönelik düzenlenen operasyonda kimyasal silah kullanıldığını iddia ederek bu durumun da suç duyurusuna ekleneceğini belirtti.

GENELKURMAY BAŞKANLARI DA LİSTEDE

Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra suç duyurusunda isimleri geçenler şunlar: Milli savunma bakanları; İsmet Yılmaz, Sabahattin Çakmakoğlu ve Mehmet Vecdi Gönül, Genelkurmay başkanları; Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ, Işık Koşaner ve Nejdet Özel.