Dün Kanal 7 televizyonunda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İmralı ile görüşmeler yine olabilir” demiş, Oslo görüşmelerinin de devam edebileceği sinyali vermişti. Ancak bugün NTV ve Star TV'nin ortak yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtlarken bambaşka bir çıkış yaptı ve “Müzakere noktasında değilim” dedi…

 

"MÜZAKERE NOKTASINDA DEĞİLİM"

Parti kapatılmasına karşı olduklarını belirten Erdoğan, BDP milletvekilleriyle PKK'lilerin karşılaşması görüntülerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Şimdi alan hakimiyeti olmuştur. Terör örgütü bunda başarılı olamamıştır. Güvenlik güçlerimiz gerekli dersleri vermiş, vermeye devam ediyor. Bölücü terör örgütüyle beraber hareket edenler var. Silahın bırakılması bir çözümdür. Silah bırakılırsa bu operasyonları minimize ederiz. Asker ve polis silah bırakamaz, o onun enstrümanıdır. Silah bırakılırsa operasyonlara gerek kalmayacaktır. İmralı'ya Oslo'ya gidilmişse bu çözüm için kararlı adımlardır. Millete ihanet edecek istihbarat verilmemiştir.

 

Selahattin Demirtaş'ın randevu talep etme durumu ayrı bir olaydır. Artık siyasi uzantılarla müzakere noktasında değilim. Bu partinin 9 milletvekili teröristlerle kucaklaşıyor, yanak yanağa… Şimdi nasıl olacak terör örgütü üyeleriyle yanak yanağa, sarmaş dolaş olan bir Eşbaşkanla nasıl konuşacağım. Şehit anneleri beni o o görüşme masasında görünce ne derler. Hiçbir şehit annesinin gözyaşına değişmem. Bölgede iki parti var; biri AK Parti diğeri BDP'dir. Niye CHP ve MHP yok? Bu partiler de orada olmalı, halkın arasına kaynaşmalı. Terör örgütüyle bölge halkı arasına bariyer koyalım.

 

Parti kapatılmasına karşıyım, çok açık ve net. Anayasa değişikliği konusunda ne CHP, MHP ve BDP yanımızda yer almadı. Bizim içimizden birkaç kişi onların yanında yer aldı, 330'u yakalayamadık. Parti kapatılmasına karşıyız, suçu işleyen birey ceza alsın."

 

İMRALI VE OSLO GÖRÜŞMELERİ

Erdoğan İmralı ve Oslo görüşmeleri ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Terör sorunu öncelikli sorun olarak öne çıkıyor" diyen Erdoğan, hayatın bir risk olduğu görüldüğünde siyasetin de ekonominin de risk olduğunun görüleceğini söyleyerek, "Siyasete bunu bilerek girdik" dedi. Erdoğan şunları kaydetti:

"Emre Bey, Emre Taner'i döneminde de İmralı’ya gönderdim, Oslo’ya gönderdim. Hakan Bey döneminde gönderdim. İmralı için de Oslo için de yaparız. Farklı zemini varsa bu alanlara gireriz. En büyük enstrümanımız MİT’tir. MİT dünyanın çok değişik ülkelerinin istihbarat örgütleriyle görüşür. Kimlerle görüş alışverişinde bulunursa bunu yaparlar. Ne zaman adım atılması gerekirse bu adımı atabilir. Atmaması yönünde bir kabulümüz yoktur. Zamanlama önemlidir.

 

Son seçimlerin öncesinde adımlar attık. Habur da o sürecin içindedir. Attığımız adım samimiydi. Halkımızın teveccühü artarak devam etti. Oslo sürecinde samimiyetsiz davranışlar oldu. Belli basın organlarına servis edildi. Bu görüşmeleri belge olarak sundular. Belge olması için altında imzalar olması lazım.

 

Görüşülmemiş şeyler görüşülmüş gibi gösterilmiş. Benim ve ilgili birimlerin onadığı bir şey yoktur. Birileri bunu alıp değerlendirme sürecine girmiştir. Yargı bunu alarak değerlendirme sürecine girmiştir. Medya samimi davranmamıştır. Medya, ne MİT’le ne de hükümetle değerlendirmemiştir. Medya noktasında iyi bir sınav olmamıştır.

 

Müsteşar arkadaşımı gönderen benim, arkasında ben varım. Onu oraya getiren, göreve gönderen de benim. O zaman beni hesaba çekin, niye müsteşarım üzerinden yapıyorsunuz. Dürüst davranılmasını istiyorum. Yargının tutumunu doğru bulmadım."

 

"PKK TARAFINDAN SIZDIRILDIĞI ORTAYA ÇIKIYOR"

Oslo'da yapılan görüşmelerin detaylarının kimin tarafında sızdırıldığı yönündeki soruya Başbakan Erdoğan şöyle yanıt verdi:

"Araştırmalarımızda PKK tarafından sızdırıldığı ortaya çıkıyor. Masaya oturduğumuz ülkenin mensuplarında sızma olsaydı, biz bunu hissettiğimiz, tespit ettiğimiz zaman oralarda bir daha öyle toplantılar yapmayız.

 

İktidarımız en cesur adımları atmıştır. 30 yılda hangi iktidarlar döneminde ne kadar operasyon yapılmış, ne kadar şehit verilmiş bunların rakamlarını verdim. Bizim dönemimiz en az operasyon yapılan dönemdir."