Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişiminin ardından alınan OHAL kararına ilişkin " Türkiye, dünyaya bir demokrasi destanı yazdığını göstermiştir. Devlet millete değil, kendisine olağanüstü hâl ilan etmiştir. ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu tarafından dün ilan edilen olağanüstü hâl kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurul'da yapılan oylamada, 115'e karşı 346 oyla kabul edildi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Meclisimizde kabul edilen OHAL kararı aslında demokratik düzenimize, milli iradeye karşı 15 Temmuz gecesi başlatılan silahlı darbe teşebbüsünün doğurduğu sonuçları ve yaptığı tahribatı ortadan kaldıracak tedbirleri almaya yöneliktir.
 
‘DEVLET MİLLETE DEĞİL, KENDİSİNE OHAL İLAN ETMİŞTİR’
 
Geçmiş dönemlerdeki OHAL kararlarına baktığımız zaman tedbirler vatandaşın yaşamını sınırlamaya ve vatandaşın hareket alanını kısıtlamaya yönelik tedbirlerdi ama 15 Temmuz’da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsüyle millet hükümetiyle, bütün siyasi partileriyle, başkomutanıyla bir olmuş, kenetlenmiş ve bu darbeciler bertaraf etmiştir.

Bu süreç içerisinde çok insan, çok kurum, büyük bir kadirşinaslıkla, ülke sevgisiyle bu kalkışma hareketine en net şekilde duruş sergilemiş ve Türkiye, dünyaya bir demokrasi destanı yazdığını göstermiştir. Kısacası bugün alınan karar ile devlet millete değil, kendisine olağanüstü hal ilan etmiştir.
 
‘FETÖ ÇETELERİ BİR BİR TEMİZLENECEK’
 
FETÖ çeteleri bir bir temizlenecek ve ülkemizin istiklaline demokrasisine zarar vermeye kalkışan bu mihraklar ayağa kalkmamak üzere bertaraf edilecektir.
 
Bu süreçte de şunun özellikle bilinmesini istiyorum, Türkiye’nin en meşru şekilde darbecileri yerle bir edecek.
Bazı dost bildiğimiz çevreler Türkiye ekonomisi üzerine oyunlar oynanmaya çalışıyor.
 
Türkiye ekonomisi dünyaya açıktır, 15 Temmuz gecesi bu girişim olmasına rağmen ilk mesai gününde, normal piyasa şartları neyse, borsa,  banka ve finansal işlemler hiçbir çekinceye uğramadan ekonomik faaliyetler sağlıklı bir şekilde devam etmiştir.

Şu bilinmelidir ki bunlar acele ve maksatlı verilmiş kararlardır. Ne yaparlarsa yapsınlar, Türkiye insanı 15 Temmuz’da ortaya koyduğu dirayetle demokrasiyi kesintiye uğratmaya ortadan kaldırmıştır.
 
‘CUNTACILAR CONTA YAKTI’
 
Bu süreçte bütün siyasi partilerimiz hakikaten takdire şayan, başta genel başkanlar olmak üzere bir duruş sergilemiş.
 
Bombalanma esnasında bile demokrasiden milli iradeden ödün vermemiştir. Bizim, siyasi parti gruplarından beklentimiz bu başlattığımız birlikteliğin süratle kurtulmak için yapılacak düzenlemelere devam etmesidir.
 
Özellikle yatırımlara, ekonominin büyütülmesine reformlara yönelik getireceğimiz tedbirler OHAL düzenlemeleri dışında önümüzdeki haftadan itibaren devam edecek. Ülkemizin doğrusu hepimizin bu olayın etkisinden kurtulmasını temin edeceğiz.

‘TANKIN GÜCÜ, HALKIN GÜCÜ KARŞISINDA YETERSİZ KALMIŞTIR’

Siyasi partiler olarak 15 ve 16 Temmuz gününü demokrasi günü olarak kutlayacağız bundan böyle. Demokrasi şehitlerimizi anma günü olarak kutlayacağız. Bir kez daha görülmüştür. Tankın gücü, halkın gücü karşısında yetersiz kalmıştır, mağlup olmuştur. Cuntacılar, conta yakmıştır ve yolda kalmıştır, halkın iradesi kazanmıştır. Bu asil duruşunuzdan dolayı teşekkür ediyorum.