Reuters Haber Ajansı, AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu'nun (MKYK) partinin il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan alarak Kurul'a vermesinin, Davutoğlu'nun parti tabanında gücünü kaybettiği şeklinde algılandığını yazdı.

Reuters "Cuma günü MKYK'da alınan karar, başkanlık sistemi isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ülkenin parlamenter sistemi son bulursa devre dışı kalacak Davutoğlu arasındaki gerilimin en açık işaretlerinden biri" ifadelerini kullandı.

Reuters'a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir AKP yetkilisi ise "Bu karar Davutoğlu'nun parti üstündeki gücünü zayıflatacak. Davutoğlu'nun işi bundan sonra kolay olmayacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ağustos 2014'te göreve geldikten sonra anayasa gereği AKP ile bağını kesmesi gerektiği yazılan haberde "Ama Erdoğan hala parti içinde derin sadakatın hakimi ve cumhurbaşkanlığı sarayında düzenli kabine toplantıları yaparak ve MKYK'da müttefiklerini tutarak etkisini korumaya çalışıyor" denildi.

NE OLMUŞTU?

AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK), AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kullandığı 'il ve ilçe başkanlarının atanması' yetkisini 51 kişilik MKYK'da 48 kişinin imzasıyla sunulan önergeyle yeniden MKYK’ya verilerek o yetki Davutoğlu'nun elinden alınmıştı.

Davutoğlu’nun alınacak karar sebebiyle bu toplantıya katılmak istemediği, ancak uzun uğraşlar sonucu ikna edildiği iddiaları basına yansımıştı.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberin tamamına buradan ulaşılabilir.