Başbakan Binali Yıldırım, “Çözüm süreci diye bir şey yok, böyle bir şey yok, çözüm milletle, vatandaşlarımızla çözüm, terör örgütüyle çözüm olmaz" dedi.

Öcalan’la temas kurulup kurulmayacağına ilişkin soruya da "Katiyen, bizim muhatabımız millet, yani insanları acımasızca öldüren, toplu olarak katleden, bombalar patlatan, yol kesen, askeri şehit eden, polisi şehit eden canilerle neyi çözeceksiniz? Böyle bir şey olmaz, kiminle çözeceksiniz?" diye yanıt verdi.

5 gün önce bir açıklama yapan KCK, "Türk devleti ve AKP Hükümetinin bir çözüm politikası geliştirmesi halinde, Kürt sorunu bir ay gibi kısa bir sürede çözülür ve Türkiye'ye barış gelir. Özgürlük Hareketi olarak, tercihimiz demokratik siyasal çözümden yanadır. Bu konuda her türlü fedakarlığı göstereceğimiz de açıktır" denilmişti.

KCK tarafından yapılan açıklamada, "Son günlerde bazı devletler, uluslararası alanda sorunların barış içinde çözülmesi doğrultusunda çalışma yürüten kurumlar, Güney Kürdistan'daki bazı dost örgütler, Türkiye'de bazı güç odakları, demokrasi güçleri ve HDP'den müzakerelere dönülmesi ve sorunların müzakerelerle çözülmesi yönünde gelen istem ve yapılan açıklamalara ilişkin, tutumumuzu yeniden kamuoyuna açıklama ihtiyacını ortaya çıkarmıştır'' ifadelerine yer verilmişti.

KCK'nin bu açıklamasına hükümetin vereceği yanıt merakla beklenirken Başbakan Yıldırım, Habertürk, Show TV ve Bloomberg HT ortak yayınında soruları yanıtladı.

Cerablus'a girilmesinin zamanlamasının tamamen sınırdaki durumun gittikçe kritik hale gelmesiyle ilgili olduğunu belirten Yıldırım, "Yoksa 'Amerikan Başkan Yardımcısı geliyor veya Barzani geliyor' diye ilişkilendirmek açıkçası aşırı bir yorum olur. Öyle bir şey yok" şeklinde konuştu.

"SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ" VURGUSU

Başbakan Yıldırım, amacın tüm etnik grupların bir arada yaşayabileceği bir Suriye inşa etmek olduğunu da belirterek şöyle konuştu:

"Ana mantık, DEAŞ (IŞİD) ile mücadele etmek, diğer terör gruplarıyla mücadele etmek, Suriye'nin gelecekte toprak bütünlüğünü bozmadan, bütün etnik grupların, Kürt, Arap, Nusayri gibi hepsinin birlikte yaşayacağı bir Suriye inşa etmek. Böyle bir hedef var. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için de biz gereken çabayı, gayreti gösteriyoruz.

"Bu bölgede Suriyeliler olacak. Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Bizim hassasiyetimiz, bu toprakların oldu bittiye getirilerek, PYD-YPG unsurlarınca işgal edilmemesi. Suriye muhalifleri Cerablus'a yerleştiler, oradaki alanları, köyleri kontrol etmeye başladılar. Cerablus da dahil, bütün alanın YPG ve PYD'den temizlenmesi lazım."

"OPERASYON, PYD FIRAT NEHRİ'NİN DOĞUSUNA GEÇENE KADAR SÜRECEK"

Minbic'teki Kürt hedeflerinin vurulmasıyla ilgili de konuşan Yıldırım, "ABD ile anlaşmamız şudur, bu Minbic, bu bölgede bulunan PYD'lilerin nehrin doğusuna geçmesi lazım. Bu, ABD'nin bize taahhüdüdür, garantisidir. Bu gerçekleşinceye kadar burada bizim operasyonlarımız sürecek" dedi.

Türkiye, Pazartesi akşamı Cerablus'taki IŞİD hedefleriyle birlikte, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) elindeki Minbic'in kuzeyindeki YPG (Kürt Savunma Birlikleri) hedeflerini de vurmuştu.

Cerablus'un yaklaşık 40 km güneyinde ve Fırat Nehri'nin batısında kalan Minbic, Ağustos ayı ortasında YPG'nin ana çatısını oluşturduğu DSG'nin eline geçmişti.

"MISIR İLE İLİŞKİLERİMİZİ DÜZELTMEK ZORUNDAYIZ"

Yıldırım, Mısır ile ilgili de konuştu: "Mısır ile ilişkilerimizi düzeltmek zorundayız. İlişkimiz böyle devam edemez. Mısır için de bizim için de böyle devam edemez ama siyasi bakımdan sıkıntımız var."

OHAL

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen 3 aylık Olağanüstü Hal'in (OHAL) uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili soruya ise "Şu 3 ayı bir görelim. Bu 3 ayı da azami müddetçe değerlendireceğiz" diye cevap verdi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Başbakan Binali Yıldırım, çözüm süreci ile ilgili ise şu açıklamaları yaptı:

“Çözüm süreci diye bir şey yok, böyle bir şey yok, çözüm milletle, vatandaşlarımızla çözüm, terör örgütüyle çözüm olmaz.

“(Öcalan’la temas kurulup kurulmayacağına ilişkin soru) Katiyen, bizim muhatabımız millet, yani insanları acımasızca öldüren, toplu olarak katleden, bombalar patlatan, yol kesen, askeri şehit eden, polisi şehit eden canilerle neyi çözeceksiniz? Böyle bir şey olmaz, kiminle çözeceksiniz?

“Yani bugün terör örgütünün sultasından, terör örgütünün baskısından kurtulamayan partiyle mi çözeceksiniz? Onlar da bölgeyi temsil etmiyorlar, yani oranın oylarıyla seçildiler ama bugün o vatandaşların büyük bir hayal kırıklığı var.

“Bakın, biz ülkemizi, sınırlarımızı korumak için efendim, Cerablus’a, oraya girdik, operasyon başlattık, herkes, Amerikası, diğerleri, MHP, ‘Bu işi sonuna kadar destekliyoruz.’ diyor. HDP ne diyor? HDP, ‘Bu, bir işgaldir’ diyor, ne işgali kardeşim, yani bırakalım Türkiye’yi mi işgal etsinler?

“Dolayısıyla HDP safını belirlemiş gözüküyor, terör örgütlerinin yanında durmayı tercih ediyor, varsın, tercih etsin. Millet bize yeter.”

Kaynak: BBC Türkçe - Ajanslar