Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, 1996 yılında şimdiki Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği ile girdiği iç savaş için her an yargılanmaya hazır olduğunu ifade etti.

BBC İngilizce kanalına konuşan Barzani, Talabani ile zamanında girdikleri iç savaştan dolayı yaşadığı üzüntüyü dile getirdi. Barzani,"İki partinin arasında meydana gelen iç savaş, tarihimizde kara bir leke ve üzücü bir olaydır. Ben her an yargı önüne çıkıp yargılanmaya hazırım. Savaşın çıkmaması için çok uğraştım, ama başaramadım. Ancak yargıda bunu belgelerle ispat edebilirim." şeklinde konuştu.

‘Talabani ile iç savaşın nedeni neydi?’ sorusu üzerine Barzani:

"Nedeni anlamsız şeylerden kaynaklandı. Daha sonra olaylar büyüdü ve kontrolümüzden çıktı. Şu anda Irak Kürdistan Başkanı olmam nedenlerinden biri de o iç savaşın izlerini yok etmektir" şeklinde yanıt verdi.

Barzani, ayrıca 2002 yılında ABD'ye gittiğini ve Washington'da yetkililerden Irak eski devrik lideri Saddam Hüseyin'e karşı düzenleyecek operasyonun planlarını öğrendiğini dile getirdi.

Barzani; "Washington ziyaretinden sonra hemen Suriye'ye gittim. Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed ile bir araya geldim. ABD'nin Irak'a karşı bir operasyon planı içinde olduğunu anlattım. Ancak planın detaylarını anlatmadım." şeklinde konuştu. (Bugün)