Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, yakın bir zamanda bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini söyledi.

Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve beraberindeki heyeti Erbil kentindeki başkanlık konutunda kabul etti.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkan Yardımcısı Hemin Hewrami, “Başkan Barzani, BM Genel Sekreterine, ‘Bizden duymanızı istiyorum, en yakın zamanda referandum yapacağız. Bu isteğimizi anlayışla karşılamanız bizi mutlu eder’ ifadesini kullandığını söyledi.

Ayrıca Başkanlık sayfasından yapılan açıklamaya göre Barzani, “Yakın bir gelecekte referandum yapacağız. Bütün dünya Kürdistan halkının isteği ve geleceğini tayin etme kararından haberdar olsun” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin, “Bu kadar zorluklar ve sıkıntılara rağmen yüzbinlerce göçzedeyi misafir etmeniz takdire şayan” dediği kaydedildi.

Guterres ayrıca IŞİD sonrasında sıkıntıların giderilmesi ve desteğin sürdürülmesi için Irak ve Kürdistan Bölgesi’yle işbirliği içerisinde olacaklarını söyledi.