PYD ve Barzani yönetimi arasında Salih Müslim'e sınırdan geçiş izni verilmemesiyle başlayan kriz sürüyor. PYD'yi diğer Kürt gruplara şiddet uygulamakla suçlayan Barzani yönetimi sözcüsü Safin Dizai, "Maalesef, bu arkadaşlar sınırı aştı" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sözcüsü Safin Dizai, IKBY'nin, Suriyeli Kürtlerle sorun yaşadığı iddiasına ilişkin yaptığı açıklamada, Suriyeli Kürtlerle değil, belli gruplarla sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) lideri Salih Müslim'i eleştiren Dizai, "Malesef, bu arkadaşlar sınırı aştı. Ümit ediyoruz ki bizim nasihatimizi duyar, kendi aralarındaki sıkıntıları çözer ve şiddetten uzak dururlar. Suriyeli Kürtlerin haklarını kavuşması ancak birlik ve beraberlik içinde olabilir" diye konuştu.

'PYD PROTOKOLE UYMADI'

Dizai, PYD'nin Suriye'deki diğer Kürt partilerine baskı yaptığını öne süren Dizai, şöyle konuştu:

"Son üç yıldır, Suriye'de PYD dahil bütün Kürtleri destekledik, toplantılar yaptık. Herkesi biraraya getirmeye yönelik birliği kurmak istedik. Geçen yıl da PYD ile diğer Kürt gruplar arasında bir protokol imzalandı. Maalesef PYD bu protokale uymadı. PYD şu an Kürtlerin yaşadığı yerlere el koyup, hakimiyet kurarak, diğer partilere baskı yapıyor."

'BİZ BİRLİK OLDUĞUMUZ İÇİN KÜRDİSTAN FEDERE YAPIDA'

Safin Dizai, defalarca bunları konuştuklarını, Kürtlerin birlik ve berabarliğinin önemli olduğunu söyledi. Irak'ta birlik oldukları için istediklerini aldıklarını vurgulayan Dizai, şöyle devam etti:

"Biz birlik olduğumuz için şu an Kürdistan federe yapıyla yönetiliyor. Eğer biz Saddam sonrasi birlik ve beraberlik içinde taleplerimizi dile getirmeseydik, belki de bu duruma gelmezdik. Bunun için de Suriyeli Kürtlerin birlik ve beraberliği çok önemlidir. Biz yine onları bu konuda destekliyoruz. Ama maalesef bu arkadaşlar sınırı aşıyorlar.Ümit ediyoruz ki, bizim nasihatimizi duyar kendi aralarındaki sıkıntıları çözer ve şiddetten uzak dururlar. Suriyeli Kürtlerin haklarını kavuşması ancak birlik ve beraberlik içinde olabilir."

MALİKİ'NİN ABD ZİYARETİNDE SİLAH İSTEMESİ

Dizai, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, ABD ziyareti sırasında silah talep etmesi ve bu silahların verilmesi durumunda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin nasıl etkileneceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Sefin Diza, Irak'ın her türlü şeye ihtiyacı olduğunu, bütün sektörlerin yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Tabi Irak ordusunun da yenilenmesi lazım. Ama Irak'ın F-16 savaş uçakları ile diğer ağır silahlara ihtiyacı yok. Halkın elektirik, yol, su, okul, sağlık ve güvene ihtiyacı var" dedi.

Irak'ın geniş bir bütçesi olduğunu dile getiren Dizai, şunları söyledi:

"Önemizdeki yıllarda bu ihtiyaçların giderilmesinin öne çıkması lazım. İleride tabi ordunun ihtiyaç duyduğu malzemeleri olabilir. Ama şu anda bütün bölge radikal teröristlerle karşı karşıya gelmek üzere. Bu tehlikeyi yok etmede ağır silahların faydası olmaz. Farklı bir şekilde ve farklı yöntemlerle bu sorun çözülebilir. Bölge ülkelerin sağlam işbirliği ile sorun çözülebilir. Irak halkının ihtiyaçları şu an çok farklı."

'PYD İLE BAAS REJİMİ ARASINDA SIKI İŞBİRLİĞİ VAR'

Öte yandan, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in geçtiğimiz günlerde Suriye'den, Irak'ın Kürt bölgesine alınmamasıyla başlayan krize ilişkin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanlığı'ndan da açıklama yapıldı. Fıratnews'te (ANF) yayınlanan, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP), Baas rejiminden, PYD'yi Rimelan bölgesinden çıkarmasını istediğiyle ilgili bir habere, IKBY Başkanlığı, resmi internet sitesinde yazılı bir açıklamayla cevap verildi. Açıklamada, haberin gerçekten uzak olduğu ve hiçbir dayanağının olmadığı belirtilerek, PYD'nin Suriye rejimiyle olan ilişkilerini saklamak için böyle bir yola başvurduğu ileri sürüldü. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"PYD ve Suriye rejimi arasındaki ilişkiler gün gibi aşikar. Kürdistan halkı, PYD'nin yürüttüğü savaşın, Suriye rejimi destekli olduğunu çok iyi biliyor. Zira PYD, rejimin çıkarları için savaşıyor ve onunla birlikte hareket ediyor. PYD, siyasetinde ve çalışmalarında halkın iradesine saygı duymuyor. Madem artık Allah'tan korkmuyor, halktan utanmıyorsunuz ve tek amacınız işgalcilere yardım etmekse, o zaman istediğinizi söyleyin ve yapın." (CNN Türk)