Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, IŞİD'i yendiklerini ve 17 bin kilometre karelik alanı iki kez bu örgütten aldıklarını belirterek, "IŞİD ve yandaşlarını affetmeyeceğiz" dedi. Barzani çatışmalarda bugüne kadar 300'ü üst düzey 800 peşmergenin yaşamını yitirdiğini, 3 bin IŞİD'linin ise öldürüldüğünü söyledi.

Londra merkezli El Hayat gazetesine konuşan Barzani'nin açıklamaları Rudaw internet sitesinde yayınlandı. Barzani, Saddam Hüseyin’le olan savaştan daha zorlu olmasına rağmen IŞİD’in bu savaşta yenileceğine inandığını ve IŞİD ile yandaşlarının asla affedilmeyeceğini belirtti.

Çatışmalarda şu ana kadar 800 peşmergenin yaşamını yitirdiğini, bunlardan 300’ünün üst düzey olduğunu ifade eden Barzani, IŞİD’in kaybının ise 3 bin olduğunu aktardı. Barzani, şöyle konuştu:

“Bedeller ağırdır ancak verilmelidir. Çünkü bir milletin varlığı ile kerameti korunuyor. Kürdistan Bölgesi büyük bir tehditle karşı karşıya ancak şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki IŞİD’i yendik ve yaklaşık 17 bin kilometrelik alanı iki defa onlardan aldık."

Bağdat'ın yanısıra Kürdistan bölgesine ağır silah yardımı yapılması halinde IŞİD’i ortadan kaldırmaya hazır olduklarını vurgulayan Barzani, "Meydana gelen şeyin tekrarlanmasına izin vermeyiz. Şunu açıkça ifade edeyim ki; sivillerin başını kesip Ezidi kadınları kaçıran vahşileri affetmeyeceğiz. Ayrıca teröristlere yardım edenleri de affetmeyeceğiz. Kastım, intikam değil ancak adalet yerini bulsun istiyorum” diye konuştu. Barzani, Irak Ordusu’yla olan ittifakın daha iyi bir noktada olduğunun altını çizerek, savaşın ne kadar süreceği konusunda ise yorum yapmadı.

MÜSLİM: KENDİ ÖZGÜCÜMÜZE DAYANACAĞIZ

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ise, çatışmalar nedeniyle büyük bölümü enkaza dönen Kobani'nin kurtarılması ile IŞİD'in Suriye'de büyük bir kırılma yaşacağını söyledi.

Sterk TV'ye açıklama yapan Müslim, Kobani'nin yeniden inşası için bir komisyon kurulduğunu belirterek,"Kentin nasıl olacağına bu komisyon, Kobanê halkı karar verecek, biz de bu karara uyacağız. Kobanê halkı direnişine yaraşır bir şekilde kentini yapacak. Henüz net bir karar verilmiş değil. Yurt dışında da komisyon kuruldu. Bize destek sunacak bir çok uluslararası kurum ve ülke var. Biz desteklere açığız ama savaşta olduğu gibi yeniden yapılanmada da kendi özgücümüze dayanacağız" dedi. (Milliyet)