Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK mevzilerine düzenlediği hava operasyonu ile ilgili Federal Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'ndan ilk açıklama geldi.

Yapılan yazılı açıklamada Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesi hatırlatıldı. Mesud Barzani'nin görüşmede Davutoğlu’na ‘Yıllarca süren barış süreci bir saatlik savaştan daya iyidir’ dediği ifade edildi.

Barzani'nin Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, "Bu durum riskli ve kaygı vericidir. Sürecin daha fazla kargaşaya yol açmaması lazım. Irak Kürdistan Yönetimi olarak gelişmelerin kaygı verici bir duruma düşmemesi için adımlar atacağız. Tekrar diyalog masasına dönülmesi için elimizden geleni yaparız” dediği aktarıldı.

Mesut Barzani resmi Türkçe Twitter hesabından da "PKK ile Türkiye arasında gerilimin tırmanmaması için bugüne kadar elimden geleni yaptım, bundan sonrada yapmaya devam edeceğim" açıklaması yapıldı.

YNK: BOMBARDIMANA DERHAL SON VERİLMELİ      

Hava bombardımanının yoğun bir şekilde yapıldığı Federal Kürdistan'da YNK Sözcüsü İmad Ehmed'ten de tepki geldi.

DİHA’nın haberine göre saldırılara sert tepki gösteren YNK Polit Büro üyesi ve YNK Sözcüsü İmad Ehmed, Türk savaş uçaklarının Federal Kürdistan topraklarını bombalamaya derhal son vermesini istedi.

YNK Polit-Büro üyesi ve YNK sözcüsü İmad Ehmed, "PKK kamplarına gerçekleştirilmekte olan hava saldırıları derhal durdurulmalıdır" dedi.

GORAN HAREKETİ DE SALDIRIYI KINADI

Türk savaş uçaklarının Federal Kürdistan Bölgesi'ni bombalamasına Goran hareketi de tepki gösterdi. Goran “saldırı barış sürecine yapılmıştır” dedi.

Roj News'in haberine göre, Federal Kürdistan’ın üçüncü büyük partisi Goran Hareketi diplomasi yetkilisi Mihemed Tofîq Rehîm, bütün siyasi parti ve kuruluşlara çağrı yaparak saldırıları kınamalarını istedi.

Rahîm, “Bize göre bu saldırı ateşkes ve Türkiye'de süren barış sürecine karşı yapılmıştır. Biz başta DAIŞ’a karşı yapılan saldırıları olumlu karşılarken, saldırıların PKK ve YPG’ye karşı yapıldığını gördük. Bu da bölgedeki krizin daha da derinleşeceği anlamına gelmektedir.” dedi.

Federal Kürdistan’da bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine de çağrıda bulunan Rehîm, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: ”Federal Kürdistan’ın bütün resmi kurumları ve siyasi kesimleri Türk savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bu saldırılara karşı durmalı ve kınamalıdır.”