Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani görüşmesinde yeni petrol hattı ile mevcut hatta işlerlik kazandırılması konusunda imzaların atıldığı yönündeki iddia yeni bir krize neden olurken, Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye, “Baskıyı sürdürürsen Kürdistan’ı ilan ederim” mesajı gönderdiği öne sürüldü.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre; Federe Kürdistan kaynaklı Bsanews ajansı ise Erdoğan ile Barzani arasında varılan anlaşmanın önünde Bağdat’ın blok oluşturduğunu yazdı. Haberde, ABD’nin de Bağdat’ı desteklemesi üzerine Erdoğan’ın, Maliki’yi ikna etmesi gerektiği kaydedildi. Sorunun giderilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra Neçirvan Barzani’nin de Erdoğan’dan önce Maliki ile Ocak ayı içinde görüşmesi bekleniyor.

Ankara ile Erbil yönetimi arasında varılan anlaşmanın önündeki en büyük engelin petrol gelirinin nasıl paylaşılacağı konusu oluşturuyor. Türk tarafı hasılatın Türk bankalarında, ABD ise kendisinde toplanmasını istiyor.

‘BAĞIMSIZLIK İSTERİZ’

Federe Kürdistan’da yayınlanan Rudaw gazetesi ise Independent gazetesine konuşan Şiilerin etkili dini lideri Mukteda El Sadr’ın, açıklamalarına yer verdi. Sadr, Mesud Barzani’nin kendisine Maliki’nin çok baskı yapması durumunda Kürdistan devletini ilan edeceğini söylediğini iddia etti.

Sadr açıklamasında, “Hırsızlık ve kirlilik Kürdistan Bölgesi’nde daha az olduğu için orası diğer bölgelere göre daha çok ilerledi. Barzani bana ‘eger Maliki üzerimizde baskılarını sürdürürse bağımsızlık isteriz’ dedi” diye konuştu.

2 MİLYON VARİL

2002’den beri Kürt Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve petrol ve gaz konularında bölgenin en büyük rezerv ve petrol üreticilerinden olan Genel Energy’nin CEO’su Tony Hayward, çözüm sürecinin bölgesel sorunların çözümüne büyük katkıda bulunacağını söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye birkaç yıl içerisinde günlük yaklaşık 1 milyon ton petrol akışının gerçekleşmesini planladıklarını belirten Hayward, bu miktarın daha sonra günlük 2 milyon tona çıkabileceğini vurguladı.