Polisin ve valiliğin yetkilerini genişletecek ve Türkiye’yi adeta polis devletine çevirecek "İç Güvenlik Paketi" toplumun tüm kesimlerinin itirazlarına rağmen kabul edildi. Baro başkanları, yasanın Türkiye’yi felakete sürükleyeceği uyarısında bulundu. Baro başkanları, paketle demokratikleşmenin de askıya alınacağını belirterek, “Bir savcıya bile haber verilmeden bir kişinin gözaltına alınmasının yasallaştırılması kayıp gözaltlıların da önünü açan bir durum. Yasal düzenleme yoluyla olağanüstü hal uygulamasına geçilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

Paketin yürürlüğe girmesiyle birlikte kamuoyunda hak ihlallerinin artacağı ve hak ve özgürlüklerin kısıtlanacağı endişesi mevcut. Evrensel'de yer alan habere göre, bara başkanlarının, Meclis'ten geçen "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

TAHİR ELÇİ: ÖZGÜRLÜĞE ÖLDÜRÜCÜ DARBE

Gösteri ve yürüyüşlerde taşınan döviz ve pankart ve benzeri ifade yöntemlerinin suç sayılmasıyla birlikte demokratik toplum değerlerinin ortadan kaldırıldığını dile getiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Bu yasal düzenleme ile düzenlemesiyle demokratik toplumun, ifade ve yürüyüş özgürlüğü gibi değerlerine öldürücü bir darbe vuruluyor. Dolayısıyla bu yasal düzenleme ile kitlesel gözaltıların ve tutuklanmaların yaşanabileceği tehlikesi oluşuyor” dedi. Düzenleme ile valilere, “gözaltı” yetkisi verilmesini ve emniyetin yetkilerinin arttırılmasını değerlendiren Elçi, bu durumun, “kayıp” gözaltıların yaşanma tehlikesini doğurduğuna dikkat çekti.

NUŞİREVAN ELÇİ: BÜYÜK FELAKETLER YAŞANACAK

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, paketin ilk tartışmaya açıldığı gündem itibaren tüm toplumda demokratikleşmenin askıya alınacağı algısının yaşandığına ve yasanın Meclisten geçmesiyle birlikte bunun somutluk kazandığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulan paketin veto edilmesi ya da Erdoğan tarafından onaylansa dahi Anayasa Mahkemesine götürülerek iptal edilmesi gerektiğini belirten Elçi, bunun aksi durumunda paketin yürürlüğe girmesinin Türkiye’yi büyük felaketlere sürükleyeceği uyarısını yaptı.

ALAKUŞ: HÜKÜMET SÜRECİ ASKIYA ALIYOR

Bingöl Baro Başkanı Abdullah Alakuş, bu yasaların OHAL’i hatırlattığı gibi o dönemki uygulamaları aratmayan yasalar olduğuna işaret etti. Yasayla birlikte demokratikleşme tartışmalarının yaşandığı Türkiye’nin antidemokratik bir ülkeye dönüşmeye başlayacağının altını çizen Alakuş, bu yasanın aynı zamanda çözüm sürecinin ruhuna da aykırı olduğunu belirterek, hükümetin çözüm masasında çıkardığı bu yasayı Kürtlere karşı bir koz olarak kullanmak istediğini ifade etti.

SEVİM: POLİSE ‘SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜĞÜ’

Polise geniş yetkiler tanıyan yasanın onaylanmasını polislere “suç işleme özgürlüğü” getireceği şeklinde değerlendiren Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim ise, yargısal denetimin tamamıyla idari mercilere verileceği dikkat çekti.