Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi'nde çalışan 150 sanat emekçisinin, ‘güvenlik soruşturması’ gerekçe gösterilerek ‘sarı zarflarla’ işlerine son verilmesi hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi.

Barış Atay, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi'nde çalışan 150 sanat emekçisinin, ellerine tutuşturulan sarı zarflarla işlerinden çıkarıldığını ifade ettiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi'nde çalışan 150 sanat emekçisi, görevlerini yaptıkları sırada, hatta bir kısmı kuliste sahneye çıkmaya hazırlandığı anda, ellerine tutuşturulan sarı zarflarla 2020 yılının ilk günlerinde işlerinden çıkarılmışlardır.

Başrol oyuncularından, terziye kadar birçok sanat emekçisinin sözleşmesine son verilmesi, basında yer bulmuş ve başka birçok ayrıntı da bu vesileyle gün yüzüne çıkmıştır. Kamuoyuna yansıyan bilgilerden anlaşılmaktadır ki;

- Bu karar nedeniyle birçok oyun yarım kalmış, bazı tiyatrolarda perde açılmamıştır.

- Sanat emekçilerine işten çıkarılmalarıyla ilgili hiçbir gerekçe sunulmamış, keyfi biçimde “uygun görülmemiştir” ifadesi kullanılmıştır.

- İşten çıkarılan sanatçıların güvenlik soruşturmasından geçirildiği öğrenilmiş ve yaklaşık 22 yıllık çalışanın dahi güvenlik riski olduğu söylenmiştir.

- İşten çıkarma kararı Kültür ve Turizm Bakanı'nın 26 Aralık 2019 tarihli, “Hiçbir statüsü olmadan, yevmiye ile görev yapan sanatçılarımız ve teknik çalışanlarımız artık Bakanlık olarak bizim sözleşmeli personelimizdir. Hepsinin iş güvenliği endişesi giderilmiş, çalışma hayatları devletimizin güvencesi altına alınmıştır” açıklamasından sonra hayata geçirilmiştir.

- İşten çıkarma kararının bakanlığın bu açıklamasıyla çelişkili olması sanat camiasında büyük bir hayal kırıklığı ve tepkiye yol açmıştır.”

Önergenin devamında, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanmak üzere şu sorular soruldu:

1- Sanat emekçileri, sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar kapsamında bakanlık personeli olarak çalışacakları sözü verilmesine rağmen, hangi gerekçeyle işten çıkarılmışlardır?

2- Temsilleri devam eden oyunlarda oynadıkları halde, işten çıkarmaların yaratacağı zararla ilgili nasıl bir çalışma yapılmıştır?

3- Oyunların oynamamasına gerekçe gösterilen teknik nedenler nelerdir?

4- Sanatçılara güvenlik soruşturması yapılmasının ve “uygun görülmemelerinin” gerekçeleri nelerdir?

5- Uzun yıllardır kurum çalışanı olan oyuncuların güvenlik soruşturmasından geçemiyor oluşu nasıl açıklanmaktadır?

6- Ülkemizde açlık, yoksulluk, işsizlik nedeniyle umudunu, yaşama isteğini kaybeden ailelerin, anne babaların, üniversite öğrencilerinin intihar haberleri eksilmezken, böyle bir kararın yaratacağı olası sonuçlar hesaplanmış mıdır?

Kaynak: İleri Haber