HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'i AYM'nin Balbay kararına atıfta bulunarak tahliye eden Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Cem Boztaş, HSYK kararnamesiyle Ankara'ya “Düz hakim” olarak atandı.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi'nin 05.04.2017 tarihli ve 517 sayılı adli yargı kararnamesiyle görev yeri değiştirilen 31 hakim ve savcı arasında HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında tahliye veren Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Cem Boztaş da bulunuyor. Boztaş, Ankara'ya "Düz hakim" olarak atandı.

Geçen yıl kurulan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamuoyunun yakından takip ettiği önemli ve kritik davalar görülüyor. Mahkeme, tutuklu HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın iddianamelerini kabul etmişti. Mahkemede, HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken, Meral Danış Beştaş, Ziya Pir, İmam Taşçıer ile DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Seydi Fırat, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın yargılanıyor.

8. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu HDP Milletvekili İdris Baluken'i davanın ilk duruşmasında Anayasa Mahkemesi'nin 2013 yılında verdiği Balbay kararına atıfta bulunarak tahliye etmişti. Emsal olan bu kararla tutuklu HDP milletvekillerine tahliye yolu açılmıştı. Ancak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tahliye kararına karşı bir üst mahkeme olan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etmesi sonucu Baluken yeniden tutuklanmıştı.

Mahkeme başkanı Boztaş, tahliye kararının ardından sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, 1 hafta rapor almış, duruşmalara katılmamıştı.

İddialara göre, mahkeme başkanı tahliye kararının ardından yapılan baskılar üzerine rapor aldı. Mahkeme, HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında Cuma hutbesinde yaptığı konuşma nedeniyle açılan davada beraat kararı vermişti.

Ayrıca mahkeme "FETÖ/PDY" davalarını da bakıyor. Daha önce "FETÖ'nün medya yapılanması” davasında 21 gazeteciye tahliye kararı veren Mahkeme Başkanı İbrahim Lorasdağı, hâkimler Barış Cömert, Necla Yeşilyurt Gülbiçim ve duruşma savcısı Göksel Turan, HSYK tarafından açığa alınmıştı.