Sur'da sivillerle beraber, kültür, tarih ve toplumsal değerlerin de katledildiğini söyleyen Baluken, "Amed'e gelin Sur'a gelin. Bir halkın inanç değerlerine, kutsal değerlerine savaş açan bir zihniyeti Türkiye halklarına doğru bir şekilde göstermek istiyoruz" dedi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde günlerdir süren abluka yapılan oturma eylemi ile protesto edildi.

Diyarbakır Urfakapı'da yapılan eyleme HDP Grup Başkanvekleri İdris Baluken, Çağlar Demirel, HDP'li vekiller Nursel Aydoğan, Sibel Yiğitalp, parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde konuşan Demirel, günlerdir Diyarbakır'ın kalbi olan Sur'da sokağa çıkma yasağının devam ettiğini belirterek, "Sur'da başta Kurşunlu Camii olmak üzere tarihi dokular ve evler yukardan helikopterle bombalanarak, yıkıldığını dün gördük" dedi.

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur'da sokağa araştırma yapılması için ve Meclis'e bir araştırma komisyonunun kurulması talebinde bulunduklarını belirten Demirel, talebin AKP tarafından kabul edilmediğini söyledi. Demirel, saldırılara rağmen halkla birlikte mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

DEMOKRASİ VE BARIİ GÜÇLERİNE ÇAĞRI

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ise savaşa karşı olan tüm toplumsal kesimlerin, darbe hukukuna karşı gösterilen halk direnişini görmesi ve sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Baluken, "Biz Türkiye'deki bütün demokrasi ve barış çevrelerini Amed'e Sur'a davet ediyoruz" dedi.

Sur'da sivillerle beraber, kültür, tarih ve toplumsal değerlerin de katledildiğinin dile getiren Baluken, "Amed'e gelin Sur'a gelin. Bir halkın inanç değerlerine, kutsal değerlerine savaş açan bir zihniyeti Türkiye halklarına doğru bir şekilde göstermek istiyoruz" diye konuştu.

'KURŞUNLU CAMİDE HANGİ AMBLEMLER VAR?'

AKP'nin de İŞID gibi ortak insani değerleri, insanlığın ortak mirasını hedef aldığını ifade eden Baluken, saldırıya uğrayan Kurşunlu Camii içinden toplanan kurşunların kime ait olduğunun araştırılmasını istedi. "Kürdistan'da uygulanan sokağa çıkma yasağı, burada kesintisiz bir darbe hukukunun uygulamasının yürürlükte olduğunu gösteriyor" diyen Baluken, bu darbe hukukuna karşı halkın geleceğini düşünen herkesin 14 Aralık Pazartesi günü yapılacak yürüyüşe davet etti.

Baluken sözlerini şöyle tamamladı: "AKP hükümetine de bu savaş konseptinden vazgeçmesini ve demokratik siyasi çözüm çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Açıklama ardından 5 dakikalık oturma eylemi düzenlendi.