HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Güneydoğu Anadolu illerinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarının durdurulması çağrısında bulunarak, “Kürt illerinde sokağa çıkma yasağı adı altında, Devlet terörü yapılıyor. Sivil insanlar katlediliyor” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Baluken Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Güneydoğu illerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı ile ilgili konuştu.

7 Haziran seçimlerinden sonra AK Parti’nin talimatıyla Kürt illerinde sokağa çıkma yasağı uygulandığı iddiasını gündeme getiren Baluken, “7 Haziran seçimlerinden sonra, bugüne kadar sokağa çıkma yasağı adı altında 161 sivil yurttaşımız hayatını kaybetti” diye konuştu.

Diyarbakır, Nusaybin’de bir Devlet terörünün işlendiğini ifade eden Baluken şöyle dedi:

“Kürt illerinde tam bir soykırım katliamı işleniyor. Devlet halka savaş açmış durumda. Sivil insanlar katlediliyor ve bu sayının artmasından endişe ediyoruz. Şu anda Kürt illerinde bir savaş konsepti uygulanıyor.

Yaralıları ve cenazeleri almak için gelen ambulanslar o bölgelere giremiyor. Bu olayların tek sebebi AKP eliyle darbe ve savaş konseptidir. Belli ki, 7 Haziran’dan sonra AK Parti’nin hesapları bitmedi. Burada soykırımla eş değerde kültürel ve ekonomi soykırımı da yapılıyor.

Sokağa çıkma yasağı nedeni ile kepenk kapatan esnafın ekonomisi çökme aşamasına geldi. Diyarbakır ekonomisi çökmüş durumda.”

Soruları da yanıtlayan Baluken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, "Kuzey Irak’a neden gittiğinin" sorulması üzerine "Önceden planlanmış bir seyahat” yanıtını verdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile dün yaptığı görüşmenin hatırlatılması üzerine ise Baluken, “Siyasi bir diyalog değil, teknik bir konu. Elazığ’da morgda aylardır bekletilen bir cenaze ile ilgili” yanıtını verdi.