HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Rusya’ya ait savaş uçağının düşürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni hükümetin programı okunmadan Türkiye halklarının programı sahada gördüğünü söyleyen Baluken, “Rus savaş uçağının düşürülmesi önceden kararlaştırılmış, planlanmış, dün sadece hayata geçirilmiş. Planlı bir politikanın dün sahaya sürülen bir sahnesi ile karşı karşıyayız,” dedi.

Sputnik'teki habere göre; Baluken’in açıklamaları özetle şöyle:

"AKP'NİN TÜRKMENLERLE İLGİLİ BİR KAYGISI YOK"

"AKP ısrarla Suriye'de savaşın tarafı olduğunu yaptığı uygulamalarla ortaya koydu. Dün itibariyle yaşananlar da yanlış politikaların sonucudur.

"Uçağın düşürülmesindeki asıl mesele, Ahrar El Şam, El Nusra benzeri çetelere karşı yürütülen operasyonel sürece AKP müdahale etme ihtiyacı hissediyor. AKP'nin Türkmen halkıyla ilgili herhangi bir kaygısı yoktur. 2014 yılında Türkmen halkı Musul ve Telefar'de katledilirken AKP'den tek bir ses yükselmedi. Orada yapılan operasyonel süreç çete yapılarına karşıdır. AKP'nin rahatsızlığı bu çetelere karşı etkin bir operasyonel sürecin yürüyor olmasından kaynaklıdır. Orada bulunan yapıların IŞİD'den farkı yoktur. Türkiye, 'Orada IŞİD yoktur' tezi üzerinden bütün çeteleri ılımlı muhalif olarak yutturmaya çalışıyor."

‘UÇAĞI DÜŞÜRME PLANI ÖNCEDEN HAYATA GEÇİRİLMİŞ'

Öte yandan gelişmeler konusunda Meclise bilgi verilmemesini eleştiren ve genel görüşme talebinde bulunduklarını anlatan Baluken, "Bu kadar önemli karar süreçlerinde AKP, Meclis'i baypas etmeye devam ediyor. Belli ki Rus savaş uçağının düşürülmesi önceden kararlaştırılmış, planlanmış, dün sadece hayata geçirilmiş. Planlı bir politikanın dün sahaya sürülen bir sahnesi ile karşı karşıyayız" dedi.