Halkların Demokratik Partisi (HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dicle Haber Ajansı’na konuşan Baluken, DBP'li belediyelere dönük kayyum atama tartışmalarının “Erdoğan'ın darbe girişiminin finali niteliği taşıdığını” dile getirdi.

Bu değerlendirmeyi yapan Baluken, Erdoğan'ın Başbakanı görevden aldığını, parlamentoya karıştığını ve tüm bunların nasıl bir darbe yapıldığını ortaya koyduğunu da ifade etti.

Tüm bunları yapan Erdoğan ve AKP'nin yerel halk iradesini de tasfiye etmek istediğini söyleyen Baluken, Erdoğan'ın ağzını her açtığında "sandık" dediğini ve bütün yanlış uygulamalarını kamuoyuna dayattığını dile getirdi. Sandığı bu kadar "kutsayan" birinin Kürt halkının iradesini yok saydığının altını çizen Baluken, bunun Erdoğan'ın içine düştüğü çelişkinin bir sonucu olduğunu belirtti.

'HALKIMIZ KAYYUMLARI KABUL ETMEYECEK'

"Seçilmişleri atanmışlara ezdirmeyiz" diyen Erdoğan'ın bugün yüzde 90'ları aşan oyla seçilen belediye eşbaşkanları yerine atanmış memur getirmeye çalıştığına dikkat çeken Baluken, şöyşe konuştu:

"2 buçuk yıl çözüm süreci boyunca Erdoğan ve hükümet yetkilileri Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartına çekincelerin kaldırılmasını söylüyordu. Merkezi yetkilerin yerele verilmesi gerektiğini Sayın Öcalan'a da ilettiler. Tüm bunları bir tarafa itenler bugün kayyum diyerek, halkın iradesini yok saymaya çalışıyor. Ama halkımız bunu içine sindirmeyecek ve kabul etmeyecek. Önümüzdeki günlerde bunların devreye konması büyük kaosu beraberinde getirecek. Halkımız bunlara karşı tepki ortaya koyar."

LİCE'DE YAŞANANLAR

Baluken, Lice'deki operasyonlara da dikkat çekerek, bu operasyonlar ile devletin "Ben şehir merkezlerini insansızlaştırdım. Katliam yaptım, aynı şeyi köylerde de yaparım" mesajı vermek istediğini savundu.

Baluken, 90'lı yıllarda aynı şekilde 5 bine yakın köyün yakılıp yıkıldığını, Lice'ye yönelik saldırının da bu yönlü olduğunu söyledi.

Lice'nin geçmişten gelen direniş geleneğini bugün de ortaya koyacağını ve devletin saldırılarına bir kez daha karşı duracağını da kaydeden Baluken, "Lice bir kez daha onuruna, mücadelesine sahip çıkacak. Devletin politikalarını bir kez daha boşa çıkaracak" ifadelerini kullandı.