Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki askeri operasyonlarda meydana gelen orman yangınları ve insan hakları ihlallerinin araştırılması için HDP tarafından verilen Araştırma Önergesi hakkında Meclis Genel Kurulu'nda konuşma yaptı. 

Baluken konuşmasında şunları belirtti:

“Önergemiz, Lice'deki askeri operasyonlar sonucunda ortaya çıkan orman yangınlarında, sivil alanların insansızlaştırılması ve bombalanmasında, askeri birliklerin görev ve ihmallerinin sorgulanması ve bundan sonrası için alınabilecek tedbirlerle ilgilidir. 

“Bunu engelleyerek, orada yaşanan gerçekleri Türkiye ve Dünya kamuoyundan saklayabileceğinizi sanıyorsanız ciddi yanılgı içindesiniz demektir.  

'HAK İHLALLERİ BM RAPORUNDA'

“Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin raporları açıklandı. Cizre'de sivil katliamların yapıldığı Birleşmiş Milletler'in raporuna girdi. 

“İki gün önce İnsan Hakları Yüksek İzleme Komitesi yine bölgede yaşananlarla ilgili bir rapor hazırladı ve bu raporla ilgili olarak da, Türkiye hükumetinin hala Birleşmiş Milletler heyetine izin vermemesini manidar bulduğunu ve orada insanlığa karşı işlenmiş olan suçların üstünün örtülmeye çalışıldığını açık bir şekilde ifade etti. 

“Çökertme planı tartışmalarını bütçe görüşmeleri sırasında çokça ifade ettik. Henüz müzakere süreci devam ediyorken on binlerce Kürt'ün ölmesini, yaralanmasını, on binlercesinin tutuklanmasını, yüz binlerce insanın, yaşadığı yerleşim alanlarından göç etmesini öngören bir 'çökertme planını' hayata geçirmeye çalıştınız.  

'YÜZLEŞMEKTEN KORKUYORSUNUZ'

“Bugün yaptıklarınızın sonuçlarıyla yüzleşmekten korkuyorsunuz, çekiniyorsunuz.

“Lice'de özellikle bu on günlük süre içerisinde kan donduran bazı şeyler oldu. 34 köylü köy meydanında yakılmak istendi. Engelleyen de bakın yine orada görev yapan bir subay oldu. Yani burada genelleştirerek bir suç pratiği falan ortaya koyuyor değiliz. Ancak suç işleyen, orada insanlığa karşı hukuksuz işlemler yürütenler varsa mutlaka tarih önünde, adalet önünde ortaya çıkarılması için Meclis'in müdahil olması gerektiğini ifade ediyoruz.”

'ÇÖKERTME PLANINI'

İdris Baluken, daha sonra aynı konu üzerinde kendisine yönelik sataşmalar nedeniyle bir kez daha söz alarak şunları söyledi: 

“Hint keneviri ve esrar, meselesinin kılıfıdır. Lice'de 'çökertme planının' kırsal ayağı devreye konmak istenmiştir. Özellikle AKP milletvekilleri; bölgede yaşananlarla ilgili kimin doğru, kimin yalan bilgiler verdiği konusunda bize inanmıyorsanız, kendi kurucu kadrolarınızın özellikle bugünlerde yapmış olduğu değerlendirmelere bakabilirsiniz.”

(Demokrat Haber)