Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere birçok ülkeden gelen Kürtler ve dostları, Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan Place Kléber'de toplanarak PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrite karşı mitingi düzenlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken mitingte bir konuşma yaptı.

Baluken, Diyarbakır halkından ‘ya onurlu bir barış veya görkemli bir direniş’ mesajıyla başladığı konuşmasında, Kürdistan ve tüm dünyadaki direniş sayesinde AKP’nin Öcalan’la görüşmeye müsaade vermek zorunda kaldığını savundu.

Strasbourg’taki açlık grevi ve diğer tüm eylemlerin bunda etkili olduğunu söyleyen Baluken, bunun yeterli olmadığını ve insanlık dışı İmralı tecrit sisteminin devam ettiğini ifade etti.

“Tecrit devam ettiği sürece asla mücadeleden geri adım atmamalıyız” diyen Baluken, dünyanın dört bir yanında sonuç alıncaya kadar eylemliliklerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

'ÖCALAN’A YAKLAŞIM BARBAR ZİHNİYETE KARŞI İNSANLIĞI SAVUNMAKTIR'

Öcalan’ın Kürt halkı ve Türkiye demokrasisi için ne anlama geldiğini herkesin çok iyi bildiğini söyleyen İdris Baluken, Öcalan’ın geliştirdiği çizginin IŞİD (DAİŞ), El Nusra ve AKP zihniyetine karşı Ortadoğu’da ciddi bir mücadele yürüttüğünü ifade etti.

“Sayın Öcalan’a yaklaşım barbar zihniyete karşı insanlığı savunmaktır” diyen Baluken, her bir bireyin tarihi sorumluluklarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

“Bugün tecriti uygulayanlar DAİŞ’e destek verenlerdir” diyen Baluken, bunun uluslararası topluma ve dünya halklarına anlatılması gerektiğini söyledi.

Baluken, Cizre’deki sokağa çıkma yasakları sürecinde katledilen Mehmet Tunç’un, “Bizleri katledecekler, ancak asla teslim alamayacaklar” mesajını aktardığı konuşmasında, halkın diz çökmeyeceğini savundu.

'KAYYUMLAR HALKIN İRADESİNE SALDIRININ EN ÜST AŞAMASI'

Türkiye'nin desteklediği ÖSO'nun Cerablus’ta bir ‘devir-teslim’ töreniyle DAİŞ’in yerine geçtiğini öne süren İdris Baluken, Erdoğan'ın Kürtlerin tüm kazanımlarını yok etmek istediğini açıkça gösterdiğini iddia etti.

Rojava’ya saldıranların halkların iradesini tanımadığını ve yok etmek için saldırı startını verdiğini öne süren Baluken, ‘Erdoğan’ın tek bir cümlesiyle’ on binlerce kamu çalışanının görevden alınabildiğine işaret etti.

Baluken, “Kayyumlarla Kürt halkının iradesine yönelik saldır en üst aşamaya çıktı” dedi.

ÖCALAN'IN ÇAĞRISI

Öcalan’ın bu hafta başında yaptığı barış çağrılarına da değinen İdris Baluken, çözüm sürecinin yeniden başlatılması çabalarına rağmen AKP’nin verdiği mesajlarla ‘çözüm sürecini kimin bitirdiğini ve kimin istemediğini’ gösterdiğini belirtti.

Baluken, “Sanki çok güçlüymüş gibi, Kürt halkına merhamet edeceklermiş gibi göstermeye çalışıyorlar” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Mehmet Ağar ve Tansu Çiller’in yetiştirmesi olduğunu öne süren Baluken, 90’lı yıllarda yaşananlara rağmen diz çökmeyen Kürt halkının bugün Soylu gibilere geçmişi hatırlatması gerektiğini söyledi.

Kayyumlar başta olmak üzere tüm baskıların ‘normal gibi gösterilmeye çalışıldığını’ söyleyen Baluken, buna izin vermeyeceklerini ve toplumsal barışın sağlanması için mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: ANF