HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis Genel Kurulu'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kayyum atamalarına tepki gösteren Baluken,"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yerine "egemenlik kayıtsız şartsız kayyumdadır" diye yazılmalıdır." dedi. 

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, darbenin siyasi ayağıyla ilgili tek bir soruşturma sürecinin yürütülmediğini belirtti.

Hükümetin halkın iradesini yok saydığını ifade eden Baluken’in açıklamaları şöyle:

"AKP grup önerisi ile Meclis'in çalışma saatlerini düzenleme ile ilgili bir öneri sunmuşsa da özellikle 15 Temmuzdan itibaren adım adım işlevsizleştirilen, iradesi hiçe sayılan ve âdeta bir vesayet altına alınmış Meclis pratiğiyle karşı karşıyayız.

Bir kere, bununla yüzleşmeden buradan ne Meclis'in gündemini ne de Meclis'in çalışma saatlerini, çalışma takvimini doğru dürüst bir şekilde tartışamayız, ele alamayız. Biz, özellikle, Olağanüstü Hâl ilanı ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerle bu parlamentonun iradesinin boşa çıkarıldığı dönemde bütün uyarılarımızı yaptık.

Bunun açık bir darbe uygulaması olacağını, parlamento dışında bir iradenin parlamentoya sürekli birtakım yasal düzenlemeler dayatma yetkisinin olmadığını ifade ettik.

'MECLİS İRADESİNİ BOŞA ÇIKARDINIZ'

"4 partinin duruşuyla bu Meclis'e yönelik bombalama yapılsa bile 79 milyonun iradesinin teslim alınmayacağı bütün dünya kamuoyuna gösterildi. Darbeden hemen sonra 4 partinin altına imza atmış olduğu deklarasyon ileriye dönük son derece önemli mesajlar taşıyordu. Darbeyi boşa çıkarmış bir Meclis'e maalesef, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Grubu güvenmedi.

Meclis üzerinden darbeyle mücadele edilmesi gerektiğiyle ilgili hiçbir uyarıyı dikkate almadı. Sizler Meclis iradesiyle bu süreci yönetmek yerine, maalesef, tek kişinin iradesini esas alan ve bu Meclis'in iradesini de boşa çıkaran bir uygulamaya imza attınız.

Düşünün, ülkenin gündeminde 15 Temmuz darbesi var, Mecliste bir komisyon kurulmuş ama bu komisyon tek bir çalışmaya imza atmamıştır. O tarihten bugüne kadar darbenin siyasi ayağıyla ilgili tek bir süreç yürütülmemiş.

'EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ KAYYUMDADIR'

"Buna karşın darbenin siyasi ayağıyla ilgili tek bir çalışma yok, tek bir soruşturma süreci yok. Bank Asya'da çay içenin işine son ver, tutukla, cezaevine gönder ama ByLock sistemine sahip bakanla ilgili ya da milletvekilleriyle ilgili tek bir süreç yürütme. Bu nasıl bir samimiyetsizlik?

Yine bu Meclis tatile girmeden hemen önce 4 siyasi partinin ortak iradesiyle kayyumla ilgili düzenleme torba yasadan çıkarıldı. Ancak verdiğiniz sözler, ortaya koyduğunuz iradeye rağmen kayyumla ilgili bir düzenleme Kanun Hükmünde Kararname olarak getirildi, hiçbirinizden ses çıkmadı. Bizim irademize, bizim vermiş olduğumuz sözlere 'saygısızlık var burada' demediniz. Bu nasıl bir anlayıştır?

Bu Meclis'in 4 siyasi partisinin iradesi bir kişinin karar verdiği bir KHK'yle boşa çıkarılacaksa o zaman burada neyi tartışacağız? 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazıyor, bu pratik ona mı uyuyor?

Bence bu yazıyı değiştirelim artık, egemenlik kayıtsız şartsız tek kişidedir. Belediyelerde de değiştirelim. Yüzde 80 oy almış belediye başkanının yerine memur atayarak görevden alacaksanız 'Egemenlik kayıtsız şartsız kayyumdadır' yazın.”

(Kaynak: DİHA)