Halkların Demokratik Partisi Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Baluken toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Baluken, "Partinizden bakanlık teklif edilen Levent Tüzel’le ilgili atacağınız adım olacak mı?” sorusuna da yanıt verdi, şunları söyledi:

“Parti sözcümüz gerekli açıklama yaptı. Levent bey seçim ittifakı yaptığımız EMEP’in kurucu başkanı. Kendisi açısından kurucu başkanlığını yaptığı siyasi partinin görüşleri doğrultusunda hareket etmesini biz demokratik bir hak olarak düşünüyoruz. Kendisi EMEP’in ortaya koyduğu tutum üzerinden kabinede yer almak istemediğini söyledi. HDP böyle düşünmüyor. AKP’nin savaş konsepti, katliam uygulamalarına karşı meydanı AKP’ye bırakarak değil tam tersine bütün meydanları doldurarak barış sesini yükseltmeyi stratejik olarak önemli görüyor. Bu konuda EMEP’le bir fikir ayrılığımız olduğu için böyle bir karar süreci gelişti. Yetkili organlarımız değerlendirmelerini yapacak. Gerekli bilgilendirmeler yapılacak.”

EMEP’le hâlâ ortak bir çatıda hareket edip etmediklerinin sorulması üzerine Baluken, “EMEP, seçim ittifakı yaptığımız bir parti. HDP bileşeni değil. 7 Haziran’da seçim ittifakı yaptığımız bir parti. Kendi özgün bakış açıları karar süreçleri yetkili organlarında yaptıkları tartışmalar olabilir; biz de bunu değerlendireceğiz.” dedi.

HDP’DEN  BİR İSİM SEÇİLMELİ

Geçici hükümette yer alacak bağımsız bakanların yemin edip etmemesi konusundaki soruya ise Baluken şu karşılığı verdi:

“Bu konuda karar süreçlerinin tamamen bitmesi gerekiyor. Şu anda nasıl bir tercih yapıldığına dair bir bilgimiz yok. HDP’de ortaya çıkan yeni durumla ilgili bir bağımsız bakan görevlendirmesi yerine HDP’den üçüncü bir isim seçilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Çünkü meclisteki sandalye dağılımına göre siyasi partilere verilecek olan bakan sayısı ortadadır. EMEP hukuku üzerinden Levent Tüzel’in gösterdiği tavırdan sonra üçüncü ismin HDP’ye tebliğ edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu yemin mevzusu açıkçası bir yasal boşluk konusu. Ne anayasada, ne yasalarda çok net olarak ifade edilmiş bir çerçevede netliğe kavuşturulmamış. Teamüllerde ilk kez böyle bir durumla karşılaşıldığı için yoruma açık bir durum. Hukuk Komisyonumuzdan görüş istedik ona göre sizlerle paylaşırız."

Kaynak: Evrensel