Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, AKP'nin Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile DBP'li belediyelere dönük kayyum atama girişimlerini değerlendirdi.

Baluken, bu girişimi "Halk iradesine yapılmış bir darbe" olarak yorumlayarak, "Türkiye'de uzun süredir hukuk devleti ilkeleri rafa kaldırılmıştır. Yasa ve anayasa içtihatları tamamen askıya alınmıştır. Mevcut OHAL süreciyle birlikte AKP KHK'lerle Türkiye'yi bir hukuk devleti olmayı bırakalım bir devlet olmaktan çıkaran uygulamaların altına imza atıyor. Tek bir kararla yüzde 80'in üzerinde oy almış belediyelerin görevden alınması, taşınırlara el konulmasının önünün açılmasının darbecilerden farklı bir zihniyette olmadığını ortaya koyuyor" dedi.

'BU HUKUKSUZLUKLAR BİZLER AÇISINDA YOK HÜKMÜNDEDİR'

"Hukuksuz olan bu girişimlerin hiçbirini tanımayacağız. Bu hukuksuzluklar bizim açımızdan yok hükmündedir" diyen Baluken, Türkiye'nin kendi yasalarında aykırı olan uygulamaları devreye koymakla tarihe geçeceğini savundu.

Baluken, "Eğer bu ülkede halen bir devlet işleyişi varsa yasalar ve uluslararası sözleşmelere bağlı bir devlet kurumsallaşmasından bahsediyorsa buna uyulması şarttır" ifadesini kullandı.

İdris Baluken, uzun süredir Meclis'in tamamen devre dışı bırakıldığını, bu düzenlemenin de Meclis iradesinin yok sayılarak gerçekleşmesinin Erdoğan'ın ve AKP'nin kendini Meclis'in üstünde gördüklerinin göstergesi olarak yorumladı.

'EGEMENLİK BUNDAN SONRA SARAY'DADIR'

Baluken, Torba yasaya yönelik Erdoğan'ın yaklaşımını "Dört parti iradesi hangi kararı alırsa egemenlik bundan sonra Saray'da olduğu için son sözü ben söylerim" olduğuna işaret etti. Baluken, şöyle konuştu:

"AKP, CHP ve MHP bu konuda Erdoğan'ın diktatörlük hesaplarına uyacak şekilde kendi iradelerini yitirmiş olan bir tutum sergileyebilir. Ancak, bu doğrudan demokrasi isteyen halkların bir parti açısından asla kabul edilemeyecek bir durumdur. Gerek halk iradesine gerek Meclis iradesine darbe yapan kişiyi doğru tanımlamak gerek. Buna doğrudan darbe diyemeyen bir siyasi partinin halk nezdinde bu aşamadan sonra inandırıcılığı yoktur."

'TÜRKİYE, BİR DARBE BADİRESİNDEN BİR DARBE BADİRESİNE SAVRULUYOR'

"Türkiye halkları bir darbe badiresinden bir darbe badiresine savrulmak isteniyor. Her ikisine de izin vermeyeceğiz" diyen Baluken, "Türkiye halklarının gündeminde savaş konseptinde ağır sonuçlar olmasına rağmen, baskıcı bir ortam olmasın rağmen maalesef Meclis sadece torba yasaları görüşmüştür. 15 Temmuz sonrası buna ek olarak KHK'ler ile daha fazla iradesizleştirilme ve inisiyatifi kalmayan bir parlamento pratiği ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

'VALİLİKLERE DÖNÜK EMİR SINIRSIZ HATA YAPMA SERBESTİSİDİR'

Başbakan Binalı Yıldırım ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun dünkü açıklamalarına da değinen Baluken, "Son açıklamalar bahsettiğim bu tehlikenin ne kadar vahim olduğunu ortaya koyuyor. Valiliklere gerekirse hukuk kurarlarının dışına çıkın talimatı, sınırsız bir hata yapma serbesti yapabilirsiniz çağrısı ve bakanın halkın temsilcilerinin tehdit edilmesi karşı karşıya olduğumuz devlet işleyişinden de uzak olan zihniyeti göstermek açısından önemlidir" diye belirtti.

'DARBECİLERDEN DAHA AĞIR DARBE UYGULAMALARI DAYATILIYOR'

Yaşanılanları "12 Eylül darbesi döneminde bile olmayan uygulamalar" olarak gördüklerini ifade eden Baluken, "Darbe dönemlerinde dahi bu tür uygulamaları hayata geçirmeleri için bir mahkeme kararı gerekliydi. AKP ise bir mahkeme kararı dahi olmadan kendisi hüküm veriyor. Hukuku ayaklar altına alıyor. Bu yönüyle de darbecilerin önüne geçiyor. Darbecilerden daha ağır darbe uygulamaları dayatılıyor" şeklinde konuştu.

'DİRENECEĞİZ…'

Baluken, son olarak tüm bu uygulamalar ve dayatmalar karşısında direneceklerini söylerken, "Bir zulüm var ve bu zulmü yapan zalimler ile bu zülme karşı da baş eğmeyen, direnen bir kesim var. Zalimler ve direnenler arasındaki bu sürecin nasıl şekilleneceğini hep birlikte göreceğiz. Tarihin her döneminde olduğu gibi zülme karşı direnenlerin süreç içerisinde nasıl kazandığını hep birlikte göreceğiz. Halkımızın demokratik iradesine karşı saldırıya karşı direneceğiz. Bu direnişle de büyük kazanacağımızı tarih yazacaktır" dedi.

Kaynak: DİHA