HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "CHP’nin asker kökenli bir milletvekili aracılığıyla sağlanan bir ilişkiden bahsediyoruz ve Genelkurmay Karargahında belirlenen bir tavrın Kemal Kılıçdaroğlu şahsında CHP’ye kurumsal olarak dayatıldığını söylüyoruz.

"CHP, Genelkurmay’ın da direktifleriyle yüksek oranda bir ‘evet’ oyu vermiştir dokunulmazlıklarla ilgili” ifadelerini kullandı.

Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısındaki açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Baluken’in açıklamaları şöyle:

Sen kimsin ki herhangi bir bireyin ya da herhangi bir halkın dinini, inancını sorgulayabilirsin.

Bu halkın dinini, inancını sorgulamak hiç kimsenin haddi ve hakkı değildir.

Bunu çok bilinçli yaptığını biliyoruz. Aynı zamanda Kürt halkı içerisinde Diyarbakır halkı içerisinde bir toplumsal çatışmanın zeminini yaratmaya çalışıyor.

Diyarbakır halkının, Kürt halkının dinini, inancını sorgulayan kişinin talimatıyla Diyarbakır’da kılınan Cuma namazları artık yargılama konusu haline geliyor.

Sözde Cuma namazı tabiri kullanılıyor. Hakkımızda hazırlanan fezlekeler içerisinde Erdoğan’ın talimatıyla sözde Cuma namazı diyecek kadar kendini din ve inanç konusunda farklı bir yere koymuş olan hastalıklı bir zihniyetle karşı karşıyayız. Sen kimsin ki herhangi bir Cuma namazının sözde ya da özde olabileceğini sorgulayabilirsin.”

Baluken, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

 “HDP Eş Genel Başkanı, dokunulmazlıklarla ilgili 'Sayın Kılıçdaroğlu'nun Genelkurmay'dan dolaylı olarak brifing aldığını duydum' dedi, ne diyorsunuz?”

Baluken, “Biz bu konuda daha öncede görüşlerimizi aktarmıştık. CHP’nin asker kökenli bir milletvekili aracılığıyla sağlanan bir ilişkiden bahsediyoruz ve Genelkurmay Karargahında belirlenen bir tavrın Kemal Kılıçdaroğlu şahsında CHP’ye kurumsal olarak dayatıldığını söylüyoruz.

Ortaya çıkan oylama sonucu da bunu gösteriyor. Oylamada da CHP’de kamuoyuna yansıdığı gibi öyle 15-20 'evet' oyu falan çıkmış değildir yani CHP’den çıkan ‘evet’ oyunun sayısı daha fazladır. CHP, Genelkurmay’ın da direktifleriyle yüksek oranda bir 'evet' oyu vermiştir dokunulmazlıklarla ilgili” dedi.

“Asker kökenli milletvekili derken Dursun Çiçek’ten mi bahsediyorsunuz?”

Baluken, “Bu yönlü bir isim açıklamamıza gerek yok. Gazeteci arkadaşlar da mantık kırıntıları üzerinden ilerlerse bence sonuca ulaşırlar” şeklinde yanıtladı.

Yargı organları başkanlarına ilişkin soruya Baluken, “Son ortaya çıkan görüntülerle de artık yargının yandaşlığını herhalde çok rahatlıkla ifade edebiliriz. Utanç verici bir durumdur. Erdoğan aslında şunun mesajını veriyor; yürütme ve yasama açısından ipler benim elimdeydi, artık yargı açısından da ipler benim elimdedir mesajını topluma vermeye çalışıyor. Erdoğan yargılanmaktan korkuyor” dedi.

Fetih Şölenine ilişkin soruya da Baluken, “Bu kadar yıkımın olduğu bir ortamda tamamen sanal yaratılmak istenen bir gündemle hiçbir masraftan kaçınmayacak şekilde ortaya konan bir mizansenle ancak izah edebiliriz. 23 Nisan’ı, 19 Mayıs’ı, mevcut resmi tatilleri devreden çıkararak neo Osmanlıcı yeni fetih anlayışına atıf yapan yeni bir tarih üretmeyi bir hedef olarak önüne koymuş durumdalar” dedi.

“Twitter’da milletvekillerinin kıyafetleri hakkında yapılan yorumlara ne diyorsunuz, sizin hakkınızda da yorum var, takip ediyor musunuz?” sorusuna Baluken, “Ben takip etmiyorum. Kim olduğunu bilmiyoruz tabii…” dedi.

(Kaynak: ANKA)