Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, "Geleceğimizi Konuşuyoruz" sloganıyla kentte bulunan STK temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile Grup Başkan Vekili ve HDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Kürkçü, HDP'nin arkasında Türkiye Cumhuriyetin köklü siyasi tarihini değiştirecek bir halk mücadelesi olduğunu belirterek, 7 Haziran genel seçimde halklar karşısına dikilen yüzde 10 barajını yıktıklarını hatırlattı.

'DARBEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

AKP iktidarını tek başına hükümet kuramaz hale getirdikleri için 7 Haziran ardından Saray ve Hükümetin halklara karşı bir savaş açtığını ifade eden Kürkçü, darbeyle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Kürkçü, "Kürdistan'da kendini yönetmek isteyenlere yönelik başlatılan savaş ile parlamentoda vekillere açılmış olan savaş aynıdır" dedi.

'2,5 YIL KAT EDİLEN BARIŞ YOLU BOZULDU'

Kürkçü’nün ardından konuşan HDP Grup Başkan vekili İdris Baluken çözüm sürecindeki gelişmeleri aktararak, "Amed Newroz'unda 1 hafta sonra Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu geleceği için yeni bir sayfa açılacaktı. Ama maalesef o anlaşmayı sadece adadan döndükten birkaç gün sonra Cumhurbaşkanı hem Dolmabahçe mutabakatı hem de izleme heyetini yok saydı. Saray’daki zatın çıkışlarıyla büyük bir emekle 2,5 yıl kat edilen barış yolu bozuldu" diye konuştu.

Baluken, "Darbe ile birlikte büyük bir savaş konsepti devreye koyuldu. Suruç ve Amed'te patlayan bombalar, halk iradesini tamamen sindirmek için devreye koyuldu. O yetmedi daha büyük bir çöktürme planı kapsamında Silopi'de, Cizre'de, Sur'da, Gever'de ve Şırnak'ta katliamlar yapıldı. Yapılan katliamlar, 90'lı yıllardan yapılan katliamlardan daha ağırdı" dedi.

'HALK KENDİ ÖZ GÜCÜNE GÜVENMELİ'

Dokunulmazlıkların kaldırılmak istenmesinin halka karşı dayatılan soykırımın bir devam olduğunu ifade eden Baluken, "Bedeli ne olursa olsun halkın iradesine büyük bir direniş ruhuyla, her yerde mücadele edip, bütün dünyaya duyuracağız. Sizin iradenizi temsil eden parlamento gurubu, her yerde mücadelenizi sürdürecektir. Halkımız kendi öz gücüne güvenmeli ve iradesini en üst derece tutmalıdır" dedi.

Kaynak: DİHA