Türkiye'nin son dönemde "müdahale" sinyali verdiği Süleyman Şah Türbesi'ne dönük bir açıklama da Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan geldi. Bakan Yıldız, sınır ötesi "nokta operasyonu" yapılabileceğini  söyledi.

Rojava'nın Kobanê bölgesinin batısında yer alan, Türkiye sınırına 35 km uzaklıkta bulunan ve  Türkiye'nin sınırları dışındaki tek toprağı olarak kabul edilen Süleyman Şah Türbesi bölgesine dönük Türk yetkilileri ‘sınır ötesi müdahale’ sinyali veriyor.

Bir televizyon programına konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türbe’nin bugün Suriye sınırları dahilinde olduğunu belirterek Hükümet’in seçimlerden önce sözkonusu bölgeye müdahale edebileceğini söyledi. “Bir provokasyon olabilir. Erdoğan orduyu oraya sokmak isteyebilir. Ortadoğu bataklığına Türkiye’nin girmeye hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur” dedi.

Kılıçdaroğlu’na yine bir televizyon programında yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, “saldırı olması halinde kayıtsız olamayacaklarını ama geniş çaplı bir operasyon değil nokta operasyonu gerçekleştirilebileceğini” söyledi.

“Kılıçdaroğlu veya başka birisi, Türk topraklarına saldırsınlar ama siz de bunu ne olur görmeyin gözlerini kapatın diyorsa, biz bunu böyle yapmayız. Bunu bir Suriyelinin hatta ancak Esad rejiminin demesi lazım” diye konuştu.

Türkiye sınırına 35 km mesafede, Kobanê bölgesinin batısında yer alan Süleyman Şah Türbesi, Halep İli Karakozak köyü sınırları içinde yer alıyor.

Türbenin bulunduğu bölge, 12 Mart’ta Suriye muhalefeti ile yaşanan çatışmalardan sonra IŞİD silahlı gruplarının eline geçti. Bu gelişme ardından Suriye sınırında konuşlanan kara ve hava askeri birlikleri teyakkuz duruma geçirildi. Tam da bu gelişmeler yaşanırken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan bir açıklama geldi.

Davutoğlu (türbenin bulunduğu bölgeyi kastederek) "Oraya dönük olarak ister rejimden, ister radikal gruplardan, ister başka bir yerden gelebilecek her türlü saldırı aynıyla mukabele görür ve o vatan toprağının savunması konusunda da Türkiye hiçbir tereddüt göstermeden her türlü tedbiri alır" demişti. (ANF)