Katıldığı canlı yayında 3. köprü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, köprünün güzergahında hata olduğu ve değişiklik yapılacağı yönündeki iddialara yanıt verdi.

Radikal.com.tr'deki habere göre, "Köprünün güzergahı ile ilgili hiçbir yanlışık yoktur" diyen Yıldırım, oldukça tartışılan Yavuz Sultan Selim isminin ise kesinlikle değişmeyeceğini ifade etti.

'YAPILAN DEĞİŞİKLİK GÜZERGAHIN ESASINA ETKİ ETMİYOR'

Yıldırım 3. köprü iddialarıyla ilgili, "Köprüyle ilgili yanlış bir şey yoktur, yapılan değişiklikler güzergâhın esasına etki etmeyen değişikliklerdir, bunlar da iş başlamadan önce yapılmış değişikliklerdir. Bunun üzerinden siyaset yapmak yaklaşan yerel seçimlere yöneliktir." dedi. Projenin çevre duyarlılığı içinde yapıldığını söyleyen Yıldırım projeyle ilgili yapılan anketlere göre, halkın yüzde 85'in projeyi desteklediğini söyledi. Yıldırım "Destekleyenlerin yüzde 33'ü ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak, yüzde 23'ü istihdam sağlayacak diyor, geri kalanı da trafiği rahatlatacak diyor." şeklinde konuştu.

Binali Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti: "Biz 5 milyar köprüye para ödeyeceğiz, bu bize 1.5 yılda geri dönecek. Böyle bir yatırım dünyada yok. Kamyonlar tırlar 2. köprüden geçemeyecek, tarfik rahatlayacak, egzoz gazı hava kirlilği olmayacak. Köprüye karşı çımayı ben bir türlü anlayabilmiş değilim. bu zihniyet 1. köprüye de karşı çıkmıştı, 40 yılda değişen bir şey yok."

'ALEVİ KIRIMI İDDİALARI SOYUTTUR'

Köprünün adının değişeceği yönündeki iddialara da son noktayı koyan Binali Yıldırım; "Yavuz Sultan Selim'in Alevi kırımı yaptığına dair iddialar soyut iddialardır. Bunu İstanbul Üniversitesi Feridun Emecen yıllar süren çalışmalarıyla ortaya çıkarmıştır. 'Alevi katliamı bir efsanedir, gerçeklikle alakası yoktur' diye ortaya koymuştur. Bu iki Türk sultanının kaprisidir, 'sen üstünsün ben üstünüm' savaşıdır."Artık bunları aşmamız lazım. Aleviler Alevi hassasiyeti, Sünniler Sünni hassasiyeti... Aşalım artık bunları.'

Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile adı anılan Yıldırım, 'aday olmayı düşünüyor musunuz?' sorusuna ise: 'Olmayı düşünmüyorum, benim yapacak başka çok işim var.' şeklinde cevap verdi.