CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tutuklanan belediye başkanlarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tutuklanan belediye başkanlarına dair soru önergesine verdiği yanıtta,“kanunlar çerçevesinde işlem yürütülmektedir” dedi.

Tanrıkulu’nun soru önergesine cevap veren Bakan Soylu, seçilmiş belediye başkanlarının hangi suçlamalarla tutuklandığına yönelik sorulara şu yanıtı vermekle yetindi:

 “Belediye Başkanları, Belediye Başkan Vekilleri, Belediye Meclis Üyeleri ve İl Genel Meclis Üyeleri hakkında soruşturma izni verilmesi/verilmemesine ilişkin iş ve işlemler; 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun ile Bakanlığımızın 16.01.2003 tarih ve 380 sayılı, 28.03.2003 tarih ve 1511 sayılı genelgeleri çerçevesinde, yürütülmektedir.”

SOYLU BU SORULARA YANIT VERMEDİ

CHP Milletvekili Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Soylu’ya şu soruları yöneltmişti:

“1-2017-2020 yılları arası yıllar bazında gözaltına alınan ve tutuklanan kaç seçilmiş Belediye Başkanı vardır? Bahse konu Belediye Başkanlarının partilere göre dağılımı nasıldır?

2- 2017-200 yılları arası yıllar bazında tutuklanan ve gözaltına alınan Belediye Başkanları hangi suçlamalar ile yargılanmaktadır? Bu yargılamaların partilere ve konulara göre dağılımları nelerdir?

3- 2017-2020 yılları arası yıllar bazında soruşturma izni istenilen fakat Bakanlığınızca izin verilmeyen kaç talep bulunmaktadır? Soruşturma taleplerinin gerekçeleri ve partilere göre dağılımı nasıldır?

4- 2017-2020 yılları arası yıllar bazında Belediye Başkanı yargılamalarının kaçı hükme bağlanmıştır? Verilen hükümler hangi gerekçe ve ispat gösterilerek gerçekleştirilmiştir?”