İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ve 'emniyet personeli görevini yaparken' cep telefonu ile ses ve görüntü kaydı alanların engelleneceği yönündeki genelgenin Anayasa'ya aykırı olmadığını savundu.

CNN Türk canlı yayınına katılan Bakan Soylu, genelge kapsamındaki yasağın basın için söz konusu olmadığını belirtti. Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Kişisel Verileri Koruma Kurulu var. Bu kuruldan değerlendirme almadan adım atmayız. Anayasa'nın 27. maddesi kişi hakkındaki özel hayatın gizliliğini ortaya koyar. Kesinlikle Anayasa'ya aykırılık söz konusu değil. Genelge Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesidir.

"Basın özgürlüğünü engeller mi? Engellemez. Orada basın özgürlüğü ile ilgili herhangi bir durum söz konusu değildir. Basın çekebilme hakkına sahiptir. Kişinin rızası olmadan bırakın polis memurunu, normal bir vatandaşın da telefonla kameraya kayda alamazsınız."

"BU NORMAL BİR İNSAN DAVRANIŞLI DEĞİL"

Ben yine çok objektif bir değerlendirme yapıyorum orada. Kişisel Verileri Koruma Kurulu var. Öbür tarafta da Danıştay var. Burada müracaat etme hakkı esas. Ama diyorsanız ki herkes polisin karşısına geçsin, polis bir işlemi yaparken veya tapucu bir işlemi yaparken veya bir memur bir işlemi yaparken, hatta siz yolda yürürken... Hanımefendi siz yolda yürürken birisi gelip sizi telefonla taciz ederse... Buradaki arkadaşlarımız aynı yorumu yaparlar mı acaba? Peki siz bundan mutlu mu olursunuz? Memnun mu olursunuz? Bu doğru bir şey değil. Beni bağışlayın ama bu normal bir insan davranışlı değil. Anlaşılıyor ki dünyada cep telefonları olmadan adalet tecelli etmemiş bu zamana kadar. Yani hiç bir zaman tecelli etmemiş...

KILIÇDAROĞLU'NA ELEŞTİRİ

Anlaşılıyor ki sayın Kılıçdaroğlu bu genelgeyi hiç okumamış, bu genelgenin hiç özine bakmamış, burada anayasanın 20 maddesine hiç bakmamış, Kişisel Vekileri Koruma Kurulu'nun veya kişisel verilerin neyi ifade ettiğini, bir birey için neyi ifade ettiğini hiç şey yapmamış. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki bakışları siyasal perspektif bakışlarıdır. Bizim Trabzon'da memlekette güzel bir fıkra vardır "Temel anasını görmesin" bakışlarıdır. Yani bunların nesnel, doğru, objektif bir değerlendirmeden yoksun olduğu apaçık ortadadır.

GENELGE NE DİYOR?

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı bir genelgede, eylemlerde cep telefonu ile ses ve görüntü alan kişilerin engelleneceği ve haklarında yasal işlem yapılacağı belirtiliyor.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesini Twitter hesabından paylaştı.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayınlanan genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği", ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği ifade ediliyor.

Genelgede, "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" ifadelerine yer verildi.