İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Hakkari'de silahlı İHA'nın bombardımanı sonucu öldüren ve yaralanan köylülere ilişkin "Eskiden JİTEM vardı, şimdi aynı görevi SİHA'lar yapıyor" açıklamasını değerlendirdi.

Tanrıkulu’na tepki gösteren Soylu, " Silahlı insansız hava araçlarını bir şekilde suçlamaya çalışırken terörle yaptığımız mücadeleden incindikleri açıkça ortadadır. Ana muhalefet partisinin bu milletvekilini acilen çağırıp ağzının payını vermesi lazım" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu, Zabıta Haftası nedeniyle zabıtalarla Bakanlık Konferans Salonu'nda bir araya geldi.

İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklaması şu şekilde:

TANRIKULU’NA TEPKİ

"Şimdi haftada 620 saat. Bu ayda 2 bin 500 saat yapıyor. Yani nasıl siz sahada zabıta olarak denetlemelerinizi, keşiflerinizi ve çalışmalarınızı sürdürüyorsanız aynı şekilde bu ülkenin güneydoğusunda ve doğusunda bizim İHA'larımız teröristlerin faaliyet alanlarını daraltmak ve ülkemize, savunmamıza üstünlük sağlayabilmek için 24 saat görev yapıyor. Birileri bundan rahatsız olmuş ve savaşta bile bu kurallar uygulanmaz diyor. Savaş ne demek? Biz PKK ile savaşıyoruz öyle mi? Öyle zehirli bir kelimedir ki bu. Bu kelimenin anlamı şudur; PKK bir terör örgütü değil, Allah korusun onların dilinde Türkiye ile eşit şartlarda savaşabilecek bir yapının sahibi.

Aslında SİHA'ları bir şekilde suçlamaya çalışırken terörle yaptığımız mücadeleden incindikleri açıkça ortadadır. Ana muhalefet partisinin bu milletvekilini acilen çağırıp ağzının payını vermesi lazım. Sivil insanlarımızı öldürecekler, silahsız masum insanları öldürecekler bir tek sesiniz çıkmayacak. Sonra adalet diye yürüyeceksiniz. Bakın dün, bugün toplam 23 terörist etkisiz hale getirildi. Bu kabiliyetimizin hangi anlamda geliştiğini ortaya koymaktadır. Yani Kandil'den ellerine verilen bir kağıdı tercüme etmekten yoksun olanlar bugün ülkemizin milli birliğinin ve beraberliğinin en önemli güçlerinden birisi olan yerli ve milli savunma sanayimizi hedef almaları boşuna değildir. Başkalarının tercümanlığını yapıyorlar. Bugün bir taraftan jandarmamız, bir taraftan polisimiz, korucumuz, TSK'mızın mensupları hep beraber yoğun bir mücadele ortaya koyuyor. Kimse canını düşünmüyor. Herkes memleketimizin hürriyetini düşünüyor. Bu büyük bir sorumsuzluk ve aymazlıktır. Bu kararlılığımız devam edecek. 2 bin 500 saatin iç güvenlik harekatında yetmeyeceğini, bunu 5 bin saate çıkartacağımızı ifade etmek istiyorum."

NE OLMUŞTU?

Hakkari merkeze bağlı Oğul Köyü’ne bağlı Kanireş Çeşmesi bölgesi, dün ‘Bayraktar’ isimli silahlı insansız hava aracıyla (İHA/SİHA) bombalandı.

Saldırıda bir köylü hayatını kaybederken, üç köylü de yaralandı. Yaralı köylülerin hastanede kelepçeli tutulduğu iddia edildi.

Sosyal medya hesabı Twitter’dan SİHA’nın köylüleri bombalamasına tepki gösteren CHP İstanbuş Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Eskiden JİTEM vardı, şimdi aynı görevi SİHA'lar yapıyor. Ancak böyle bir yöntem hukuk devletinde olmaz ancak savaşta olur, savaşın da kuralları var. BAYRAKTAR adlı Silahlı İnsansız Hava Araçları sivil yurttaşları vurdu, öldürdü. Bütün alçaklığınıza rağmen bunu teşhir etmeye devam edeceğim" ifadelerini kullanmıştı.

HAKKARİ VALİLİĞİ KÖYLÜLERİ ‘İŞBİRLİKÇİ’ OLMAKLA SUÇLAMIŞTI

Hakkari  Valiliği, bombardımanı doğrulayarak, köylülerin “işbirlikçi” olduğunu öne sürmüştü.

Açıklamada, “Hakkâri-Merkez İlçe Oğul Köyü Kanireş Çeşmesi bölgesinde tespit edilen (1) dinamik hedefe [(4) BTÖ mensubu], 31 Ağustos 2017 Perşembe günü saat 15.30 sıralarında, SİHA (BAYRAKTAR) ile (1) bomba atılmıştır.  Söz konusu atış neticesinde, (4) BTÖ mensubunun etkisiz hale getirildiği değerlendirilen bölgede, teröristlerle toplantı halinde bulundukları sonradan  anlaşılan İbrahim SAK ve Musa TARHAN isimli işbirlikçiler hafif şekilde, Mehmet TEMEL ve İsmail AYDIN isimli işbirlikçiler ise ağır şekilde olmak üzere toplam (4) işbirlikçinin yaralandığı, kendi imkânları ile Hakkâri Devlet Hastanesine giderek tedavi altına alındıkları tespit edilmiştir. Söz konusu yaralanan işbirlikçilerden Mehmet TEMEL, Hakkâri Devlet Hastanesinde tedavi altında iken vefat etmiştir.Konu ile ilgili adli tahkikat devam etmektedir” denilmişti.

BAKAN SOYLU’DAN AÇIKLAMA: BİR TAKIM EKSİKLİKLER OLABİLİR

Hakkari Valiliği’nin ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘terörle’ mücadelede demokrasi ve hukuk çerçevesinde hareket edildiğini savunmuştu.

Soylu,“Terörle mücadelede demokrasi ve hukuk kuralları dışında bugüne kadar hiç ayrılmadık. Biz çok terörist görüyoruz. Yani İHA’larla çok terörist görüyoruz. Kısıtlarımız vardır, biz bu kısıtlarımız dışında kesinlikle hamle ortaya koymayız. Özellikle terörist olarak nitelendirmediğimiz veya vatandaşı bir şekilde teröristle yan yana gördüğümüz hiçbir noktada bir müdahale bugüne kadar ortaya koymadık. Teröristle vatandaşı ayırarak esas terörle mücadele ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu konuda da güvenlik kuvvetlerimiz çok dikkatli davranmaktadırlar. Bir takım hatalar eksiklikler olabilir. Bunları da değerlendirerek gerekli tedbirleri de alıyoruz” demişti.

Öte yandan sivillerin bombalanmasına tepki gösteren CHP'li Tanrıkulu ve gazeteci Can Dündar, iktidara yakın medya tarafından hedef gösterilmişti.

(HABER MERKEZİ)