Geçtiğimiz Nisan ayında  Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Yunus Zeyrek imzalı Ermeni sorununu konu edinen "Bu Dosyayı Kaldırıyorum" kitabını Kartal'da bulunan liselere ücretsiz olarak dağıttığı iddialarına Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den yanıt geldi.

 

YAZARLARA IRKÇI HAKARET

Ece Temelkuran, Orhan Pamuk, Can Dündar gibi daha pek çok ismin yazılarından parçalar alarak ırkçı ve ayrımcı ifadeler kullanan yazar "Ermeni kardeşlerimden özür diliyorum' kampanyasına katılan isimleri de tek tek yazarak pek çok yazar ve gazeteciyi "İçimizdeki şeytan", "Gizli Ermeni", "Kansız", "Soysuz", "Zıpçıktı" ve "Besleme kalem takımı" diye tanımlıyor ve hedef gösteriyordu.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü talimatıyla Kartal'daki liselere gönderilen kitapların, edebiyat ve tarih öğretmenlerine 10'ar tane dağıtıldığı ve kitapları alan öğretmenlerin de seçtikleri öğrencilere imza karşılığı kitapları ücretsiz verdikleri belirtiliyordu.

 

Irkçı ifadelerin yer aldığı kitapta bazı başlıklar  şöyleydi: "Bir ihanetin anatomisi", "Böyle komşu düşman başına", "Kuşatmanın yerli işbirlikçileri" şeklinde...

 

BAKANA SORULDU

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün soru önergesini cevaplayan Bakan Ömer Dinçer, söz konusu kitapla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir tavsiye kararı bulunmadığını ve kitapla ilgili herhangi bir başvuru gelmediğini söyledi.

 

Dinçer, Ermeni sorunu ile ilgili yazılar kaleme alan birçok ismin hedef gösterildiği ve ırkçı ifadelerin yer aldığı kitabın  İstanbul Kartal'da öğrencilere imza karşılığı ücretsiz dağıtılıp dağıtılmadığına ilişkin soruya ise kitabın "hediye" olduğu yanıtını verdi.

 

Bakan Dinçer şu ifadeleri kullandı: "İstanbul Valiliği'nce konuya ilişkin olarak, söz konusu kitabın Kartal ilçesine bağlı liselerde bir bölüm öğrenciye ilçe Kaymakamı tarafından hediye edildiği, hediye edilen kitap sayısının 500 adet olduğu ve hepsinin bandrollü olduğu, hiçbir idareciden kitapların imza karşılığı dağıtımının istenmediği belirtilmektedir. 

 

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in CHP'li Öğüt'ün önergesine verdiği en ilginç yanıt ise kitabın içeriği ile ilgili... Geçtiğimiz mart ayında yaptığı bir açıklamada söz konusu kitapta ırkçı ve aşağılayıcı ifadeler olduğunu kabul eden Dinçer,  Öğüt'ün pek çok yazar ve gazeteciyi "Gizli Ermeni", "Kansız", "Soysuz" ve "Zıpçıktı" diye tanımlayarak  hedef gösteren kitabın nefret suçu kapsamına girip girmediği sorusuna bu kez "mizahi tarzda eleştiri" yanıtını verdi.

 

Bakan Dinçer, İstanbul Valiliği'ni işaret ettiği yanıtında söz konusu kitabın hiçbir bölümünde hiçbir kişinin hedef alınmadığını ancak Ermeni iddiaları ile ilgili yazılanlar ve yapılan faaliyetler konusunda milli refleksle hareket edilerek mizahi bir tarzda eleştiri yapıldığını savundu.

 

Demokrat Haber İstanbul