Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, 4 Eylül gününden bu yana 4 kişinin yaşamını yitirdiği ve HDP'li vekillerin ilçeye girişlerinin polis tarafından engellendiği Cizre'de yaşanan katliama ilişkin HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AB Bakanı Ali Haydar Konca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "çözüm süreci buzdolabına kaldırıldı" açıklamasının ardından Türkiye'deki şiddet ortamının her geçen gün daha da arttığına dikkat çekti.

'7 HAZİRAN'DAN SONRA 80'DEN FAZLA SİVİL ÖLÜM YAŞANDI'

Bölgede bir kaos ortamının oluştuğunu belirten Bakan Konca, "7 Haziran seçiminin ardından, ülkemizin içine düştüğü savaş ve çatışmalı ortam, gün geçtikçe derinleşmekte ve çok ciddi bir biçimde Suruç katliamı başta olmak üzere, sivil katliamlar yaşanmaktadır. Sadece 7 Haziran'dan sonraki süreçte, sivil insanlarımızın ölümü 80'i geçmiş ve ne yazık ki her geçen dakika, bu sayı bölgedeki çatışmalı ortamdan dolayı artmaktadır" diye konuştu.

'KATLİAM GİRİŞİMLERİ GÖZLERDEN UZAK TUTULMAK İSTENİYOR'

Cizre'de ilan edilen "sokağa çıkma yasağı"nın 3 gündür devam ettiğine de işaret eden Konca, bu duruma dair şunlar söyledi:

"Bu süre zarfında güvenlik güçlerinin, Cizre'nin birçok mahallesine zırhlı araçlarla girip, evlerinin önünde, sokaklarda bulunan halka ateş açtığı, silah dışında bomba seslerinin geldiği ve birçok sivil ölümün gerçekleştiği bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Ayrıca elektriklerin ve iletişim araçlarının, GSM ve telefon şebekelerinin kesik olduğu bilinen ilçeye, durumu incelemek ve sivil bir katliamı önlemek için girmeye çalışan bölgenin seçilmiş milletvekilleri de polis ve askerler tarafından ilçe girişinde engellenmiştir. Uygulanan bu yöntemle orada yaşanan katliam girişimleri, gözlerden uzak tutulmak istenmektedir.

KESKİN NİŞANCILAR HALKI HEDEF ALIYOR

Özellikle dün akşamdan bu yana güvenlik güçlerinin saldırılarının çok arttığı belirtilmekte ve ilçe merkezinin yüksek yerlerine konuşlandırılan keskin nişancıların, sokakta bulunan halkı hedef aldığı gibi çok vahim bir durumla karşı karşıya olduğumuzu vurgulamak isteriz. Bu saldırılar sonucunda, bir kişinin öldüğü ve birçok yaralının olduğu bölgeden gelen haberler arasındadır. Ölümlerin artma ihtimali devam ederken, yaralı olan sivillerin de güvenlik güçleri tarafından hastanelere kaldırılmasına engel olunduğu gibi bir tablonun varlığı tarafımıza aktarılmaktadır."

'SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI YENİ KATLİAMLARIN HABERCİSİ'

Konca, ilan edilen "sokağa çıkma yasakları"nın bölge halkı tarafından yeni ölümlerin ve katliamların habercisi olarak algılandığını da söyledi. Konca, "Bir devlet kendi vatandaşının can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlüyken, emniyet tedbiri altında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında uygulanan şiddet, sivilleri infaz etme boyutuna ulaşmış bulunmaktadır" dedi.

Konca, Cizre'de saldırılardın yapıldığı ilk günden beri HDP'nin tüm yetkili kurum ve kişilerinin olayların bitirilmesi için valilik, kaymakamlık ve diğer ilgili birimlerle temas halinde olduğu hiçbir sonuç alınamadığını da aktardı.

'OPERASYONLAR BİTİRİLSİN'

Seçim Hükümeti'nde bakan olarak görev almalarının temel nedeninin içinden geçilen çatışmalı ortamı durdurmak olduğunu dile getiren Konca, "Şiddet ve çatışma ortamını durdurmak gerekmektedir. Bu güvenlikçi yaklaşımların geçmişten bu yana defalarca denendiğini, ancak sorunları çözmediğinin bir kez daha altını çizmek isteriz. Üstelik böylesi bir savaş ortamında, seçimlerin güvenliğini de sağlamanın oldukça güç olduğunu kamuoyunun dikkatine sunarız. Bu nedenle, bir an evvel, hemen bu sokağa çıkma yasakları dâhil, bölgedeki güvenlik odaklı yaklaşımların son bulması, operasyonların bitirilmesi ve ellerin tetikten çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Bu sözlerinin devamında güvenlik politikalarının sorunları çözme konusunda sonuç vermeyeceğini kaydeden Konca, "Olan bu süreçte yaşamını yitiren yoksul halk çocuklarına olacak! Bu nedenle derhal bu yaklaşımlar son bulmalı, yeniden barış ortamına dönebilmenin ortamını yaratmaya çaba göstermeliyiz. Önümüzdeki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuyu gündeme getireceğimizi ve bir sonuç alıncaya kadar konuyu gündemde tutacağımızı ifade etmek isteriz" diye konuştu. (Evrensel)