Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, yaklaşık bir yıldır IŞİD’in ‘atış sahası’ haline gelen Suriye’yle sınır illerinde güvenlik sağlamak için atılan füzeleri havada yok edecek bir teknolojinin geliştirildiğini açıkladı. 

Bilhassa kent merkezine sık sık IŞİD’in kontrolündeki bölgeden füze atılan Kilis’te halk aylardır büyük bir korkuyla yaşarken, yetkililerin yeterli önlem almak yerine, ‘maneviyat’ temelli açıklamalar yapması tartışma yaratmıştı.

Kilis Valisi Süleyman Tapsız bu açıklamalara bir örnek olarak,“Her zaman bizim üzerimize de gelebilir. Abdestsiz dışarıya çıkmıyoruz” derken, AKP’nin Kilis milletvekili Mustafa Hilmi Düger de kısa süre önce “Her bir roketin -samimiyetle söylüyorum- bize Allah’ın korumasıyla düştüğüne inanıyorum” demişti.

‘HAVADA YAKALAYACAK'

CNN Türk’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, alınan önlemlere ilişkin bilgi verirken, ‘füzeleri havada yakalayıp yok edecek savunma sistemi’nin geliştirildiğini söyledi.

Işık, “DEAŞ’ın kullandığı katyuşa füzeleri. Duyarsız ve kısa menzilli mühimmat bu. Bu yüzden ona müdahale etmek kolay olmuyor. Bu operasyonlar başladığı zaman ben bilim ve sanayi bakanıyken Genelkurmay’la irtibata geçip, bunu nasıl önleriz diye bir çalışma yapmıştık. O zaman pek çok şeyi denedik bunu engellemekle ilgili. İki gün önce arkadaşlar bilgi verdiler. Katyuşa füzelerini etkisiz hale getirecek bir çalışmayı yaklaşık 1,5 yıldır yapıyorduk. Yerli milli imkanlarla yapmaya başlamıştık. Orada özellikle laboratuvar ortamında başarıyı sağladık. Şimdi saha testlerine başladık. Hemen hızlı şekilde başlayacağız” dedi.

Işık, geliştirildiğini söylediği teknolojiye dair net bilgi vermezken, mühimmatın mantığını şöyle tasvir etti: “Farklı bir teknoloji. Şu anda detaylarına girmek istemiyorum. Katyuşa füzelerinin havada yakalayıp havada imha etmek…”