Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, artan patates fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Patates fiyatlarının ‘fırsatçı’lardan dolayı arttığını savunan Fakıbaba, "Yeterli kadar patatesimiz var. Bugünden itibaren fiyatları düştü. Düşmeye devam edecek. Yeterli patatesimiz var ama fırsatçılardan dolayı fiyat yükseliyor" dedi.

Suriye'den patates alma sebebini de açıklayan Fakıbaba, "Suriye kardeştir, oradaki insanların zenginleşmesini de isteriz. Neden Suriye dururken başka bir yerden alalım?" diye sordu.

Fakıbaba, Aksaray, Niğde mitingleri sırasında patates üreticilerinin ihracat desteği istediklerini ve bu desteğin sağlandığını öne sürerek şunları söyledi:

"Ne oldu da depolarda bu kadar patates varken ve bunlar için ihracat desteği istenirken seçim öncesinde 50 kuruştan 6 liraya çıktı, ben de hayretler içerisindeyim. Seçimden sonra 'patates fiyatları düşecek' dedim, bugün düştü, bir hafta sonra daha fazla düşecek. Yeterli patatesimiz var ama fırsatçılardan dolayı fiyat yükseliyor. Biz de bunu regüle etmek için ithal etmek durumunda kalıyoruz."

Suriye'den patates alınma gerekçesinin sorulması üzerine Fakıbaba, şunları kaydetti:

"İthalatı yapan Bakanlık biz değiliz ancak mutlaka ve mutlaka Türkiye'nin çıkarları söz konusudur. Suriye kardeştir, oradaki insanların zenginleşmesini de isteriz. Neden Suriye dururken başka bir yerden alalım? Ama zaten bu tip ithalatlar çok az ve fırsatçılara 'Biz buradayız' mesajı vermek için yapılır. Samanda da zaman zaman böyle oluyor. Bizim saman açığımız yok ama fırsatçılar, stokçular piyasayı boş bulduklarında fiyatı yükseltiyor."