Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'ten tarihi çağrı. Geçmişte yapılan 'yanlış uygulamalar' sebebiyle ülkeyi terk etmiş Hıristiyan ve Yahudiler olduğunu hatırlatan Çelik "Hepsine diyoruz ki ülkenize geri dönebilirsiniz. Geçmişte yapılan bazı yanlışlar olduğu doğru. Ama Türkiye artık o Türkiye değil" dedi.

Çelik "Şu ya da bu şekilde Türkiye'yi terk etmiş herkes evine, yurduna dönebilmeli. Eğer bir şekilde dönemiyorsa da bulunduğu ülkede bir sorun yaşadığında ilk başvuracağı yer Türk büyükelçiliği olsun" dedi.

Moskova'da yapılan Turizm Fuarı'na katılmak üzere bu şehre gelen bakan Çelik Türk ve Rus gazetecilerle sabah kahvaltısında buluştu. Türkiye'nin kültür politikalarından Suriye'de yaşanan duruma kadar çeşitli konularda soruları cevaplayan bakan Çelik'in açıklamaları ana hatlarıyla şöyle:

GEÇMİŞTEKİ HATALAR YOK

"Türkiye artık eski Türkiye değil. Geçmişte yapılan bazı yanlışlıklar nedeniyle ülkemizi terk etmiş Hırıstiyan ve Yahudiler var. Veya bir şekilde ayrılmak durumunda kalmış olanlar var. Biz bugün hepsine diyoruz ki ülkenize geri dönebilirsiniz. Bugün geçmişte yapılan hatalar, yanlışlıklar söz konusu değil. Türkiye bütün kimlikleri, tarihsel mirasını koruyan bir demokrasi haline gelmiştir. Ya da o ülkelerde başınız sıkışırsa ilk başvuracağınız yer Türk Büyükelçiliği olsun."

YENİ OSMANLICI DEĞİLİZ

(Yeni Osmanlıcılık tartışmalarının hatırlatılması üzerine)

"Bizim kimseye model olmak gibi bir iddiamız yok. Böyle birilerinin iddia ettiği gibi yeni Osmanlıcılık peşinde değiliz. Biz sınırlara saygı duyarak yeni kültürel ve ekonomik entegrasyonlar kurmak istiyoruz. Biz, dostlarımızla bölgedeki barışı ve zenginliği paylaşmak istiyoruz. Yani bölgede patronluk yapalım, model olalım iddiamız yok. Deneyimlerimizden faydalanmak isteyen varsa onlara da kapımız açık."

MOSKOVA'YA KÜLTÜR MERKEZİ AÇILACAK

"2012'de Rusya'dan 3 milyon 600 bin turist geldi. Biz bu yıl yüzde 15 artış bekliyoruz. Ruslar rahat etsin diye her türlü tedbiri aldık. Rusça çalışan call centerler açtık. Rus turistleri sadece para kazanmak olarak görmüyoruz. Kültürler arası iletişim olarak görüyoruz. Son yıllarda Rus kültürüne büyük ilgi var. Rusça öğrenenlerin sayısı artıyor. İnanç turizmine de büyük ilgi var Rusya'dan. Dünya tarihi Türk ve Rus tarihi yazılmadan yazılamaz. O yüzden diyoruz ki bir birimizi Batılı kaynaklardan öğrenmeyelim. Doğrudan birbirimizi tanıyalım. Bakanlar Kurulunda imzaladık. Türkiye ve Rusya karşılıklı kültür merkezleri açacak."

KİLİSE VE HAVRALARA DA AYNI ÖZENİ GÖSTERİYORUZ

"Biz camilere hangi özeni gösteriyorsak kiliselere havralara da aynı özeni gösteriyoruz. Bizde cami, kilise ve havra yan yanadır. Bizim bin yıllara dayanan hoşgörümüzün sembolüdür. Kiliseleri restore ederken hıristiyan din adamlarından danışmanlık hizmeti alıyoruz. Bu konuları iç siyaset tartışmalarının dışında tutuyoruz, bu devlet politikasıdır, Anadolu’daki dini mekanlar korumamız altındadır."