NATO Liderler Zirvesi’ni değerlendiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “İrademiz Brüksel'deki NATO karargâhına devredilmiş değildir. Kimden silah alıp alamayacağımızın mevzu bahsi NATO'un tayin edeceği bir konu da olmayacaktır” dedi.
 
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, konuşmasının büyük bir bölümünü uluslararası ilişkiler ve dış politikaya ayırdı.

Brüksel’de toplanan NATO Liderler Zirvesi’ni değerlendiren Bahçeli, “Bütün dünyanın gözü NATO karargahına çevrilmiştir. NATO Genel Sekreteri, zirve öncesinde 'transatlantik ilişkilerimizde yeni bir sayfa açıyoruz' yorumu getirerek, bir yönüyle gündemde olan NATO'nun 2030 stratejisi hakkında ipucu vermiştir. Bizim üzerinde durduğumuz asıl gündem konusu ise Türkiye'nin müttefikleri ile olan ilişkilerinin muhasebesi, eğer mümkünse nasıl bir mutabakatla bağlanacağı meselesidir. Özellikle Türkiye ile ABD arasında soğuk rüzgarların estiğini bilmeyen kalmamıştır. İki ülke arasında kaygın bir zemin oluşturan kalın buzların çözülmesi samimi dileğimdir. Biden'ın 6 Haziran 2021 tarihinde yazdığı bir makalede Avrupa gezisinde dünya demokrasilerini yeniden bir araya  toplamayı ve hareke geçirmeyi hedeflediğini açıklamıştır. Bunun nasıl olacağı hangi vasıtaların kullanacağız? Türkiye'nin bu dünya demokrasileri içinde nasıl bir yer tutacağı tartışılması gereken bir muamma olarak karşımızdadır.  ABD müttefiklerine ve ortaklarına taahhütlerini yenileyeceğini söyleyen Biden'ın Türkiye'yi hangi kategoride değerlendirdiği de merak ettiğimiz bir husustur. Bahsi geçen bu ortaklar arasında PKK'nın olup olmadığı henüz somut bir şekilde açıklığa kavuşmuş değildir” dedi. 

ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİ

Bahçeli, şunları söyledi: “Biden ilk açıklamasında çok iyi bir görüşme yaptıklarına temas etmiş. Sayın Cumhurbaşkanı ikili görüşmede meseleleri yapıcı şekilde ele aldıklarını vurgulamıştır. Türkiye'nin haklı beklentileri ve milli hassasiyetleri ABD Başkanı'na tüm berraklığı ile aktarılmıştır. Terör örgütleri konusundaki ikircikli tavır müttefikli ülkelere kalıplaşmış şekilde egemenlik kurmuştur. Türkiye'nin terörle mücadelede tek başına bırakılması trajik bir yanlıştır. Türkiye içte ve dışta var olan sorunlarını aşacak çaptadır, cesarettedir, yeterliliktedir. Hadiselerin ve hayatın akışına Brüksel'den, Berlin'den, Londra'dan değil bizatihi ve sonuna kadar Ankara'dan baktığımızı ve bakacağımızı üstüne basa basa dile getirmek milli vakarımızın gereğidir. İrademiz Brüksel'deki NATO karargâhına devredilmiş değildir. Nitekim kimden silah alıp alamayacağımızın mevzu bahsi NATO'un bileceği, tayin edeceği bir konu da olmayacaktır. ABD'nin Türkiye'yi savunmasız bırakma konusundaki gizli niyeti zehirli meyvelerini 15 Temmuz gecesi vermedi mi?"

ERKEN SEÇİM
 
Erken seçim gündemine değinen ve muhalefeti hedef alan Bahçeli, seçimlerin 2023 Haziran ayında yapılacağını söyledi. Erken seçimin olabilmesi için iki hukuki yolun olduğunu dile getiren Bahçeli, “Biri Meclis'te karar alınması gerekiyor diğeri ise Sayın Cumhurbaşkanının iradesidir. Meclis'te yeterli sayısal çoğunluğu olmayan HDP, CHP, İP ve diğerlerinin erken seçim kararını çıkarması mümkün değildir. Sayın Erdoğan da defalarca erken seçim yoktur dediği belgelidir, biliniyor. O halde bu erken seçim nasıl olacak? CHP nerelere mesaj vermekte. Biz erken seçim yok dedikçe olacak diyenlerin gizli amacı nedir? CHP, HDP, İP, DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, DBP, TKP, TİP erken seçim hayali görüyor” dedi.