MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyetini kapıda bekletmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bahçeli, "Zirve toplantılarında benzeri tablolara veya protokol kazalarına istem dışı elbette tesadüf edilebilecektir. Eğer Rusya yönetimi bunu kasıtlı bir şekilde kayda aldırıp sonra da servis ettiyse bunun tanımı küstahlıktır. Bir alçaklık varsa derhal telafi edilmelidir. Malum video ümit ederiz ki maksatlı şekilde hazırlanmış olmasın. Muasır medeniyetler aklını başına alsın. Bizim kültürümüzde vatana can verilir” dedi.

“Gelecek nesillere asla yük ve kambur bırakmayacağız” diyen Bahçeli,  “5 Mart 2020'de Moskova'da tarihi nitelikli bir zirve gerçekleşmiştir. Erdoğan ile Putin arasında İdlib gerginliği ele alınmıştır. Çıkan kararlar bizim açımızdan olumludur. 17 Eylül 2019'da Soçi baz alınarak iki ülke arasında ek protokol imzalanmıştır. İdlib gerginliği azaltma bölgesi boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart gece yarısından itibaren durdurulmuştur. Bu güne kadar da bir provokasyon vuku bulmamıştır. Bölgesel huzur ve güvenlik için önemli adım atılmış, bir pürüz kaldırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bahçeli’nin açıklamaları şu şekilde:

MÜLTECİ KRİZİ

Dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkenin Türkiye olduğu ayan beyan ortadadır. Türkiye'yi göç meselesini siyasi bir amaçla kullanmakla itham etmek ahlaksız bir yakıştırmadır. AB ülkeleri Türkiye'yi anlamaktan tamamıyla uzaktır. İnsan haklarını yok sayan Yunanistan'ın AB tarafından desteklenerek arka çıkılması barbarlığa ortaklıktır.

1967 protokolü budanmıştır. Yunanistan ve AB ülkeleri sığınmacıların müracaatlarını almak zorundadır.

AB ülkeleri vahim bir tenakuz çukurundadır. Zalimin zulmü bir gün mutlaka kendisine dönecektir. Zalimin düşmanı Allah'tır.

İnsani yıkımların kederi yüreğimizin tam orta yerine çökmüştür. MHP olarak bu tabloya sessiz kalamazdık. Bir şeyler yapmalıydık. Karınca kararınca yardım elimizi uzatmalıydık. Geçen hafta Edirne’de 0-10 yaş grubunu hedefleyen göçmen kreşi kurmak için devreye girdik. Sınırda utacak el bekleyen çocukların temin ihtiyaçlarını temin ederek TIR’larla Edirne’ye gönderdik.

İDLİB

Verilen sözlerin hiçbiri gerçekleştirilmemiş Türkiye’nin sabrı yanlış yorumlanmış AB bir kez daha aldatmıştır. Türkiye’nin yeni bir sığınmacı akınını sırtlanması mümkün değildir.  Onlara huzurlu bir gelecek hazırlama konusunda her ülkenin eşit ve adil sorumluluğu vardır ve olmalıdır. MHP göç meselesini bütün yönleriyle analiz etmektedir. Sınır aşan göçler komisyonu kurup çalışmamız kitaplaştırılmıştır. MHP’nin göç ve sığınmacı politikasını insani boyutu olduğu kadar tarihi, kültürel ve stratejik boyutları da bulunmaktadır. Türkiye yok geçen hanı değildir. Bizim gideceğimiz, başımızı sokacağımız başak bir yerimiz yoktur. Türkiye’nin geleceğini yabana atmayız, atmayacağız. Anadolu’ya göç ve fethi güzergâhını takip ederek geldik hiçbir şartta geri gitmeyeceğiz.

Gelecek nesillere asla yük ve kambur bırakmayacağız. 5 Mart 2020'de Moskova'da tarihi nitelikli bir zirve gerçekleşmiştir. Erdoğan ile Putin arasında İdlib gerginliği ele alınmıştır. Çıkan kararlar bizim açımızdan olumludur. 17 Eylül 2019'da Soçi baz alınarak iki ülke arasında ek protokol imzalanmıştır. İdlib gerginliği azaltma bölgesi boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart gece yarısından itibaren durdurulmuştur. Bu güne kadar da bir provokasyon vuku bulmamıştır. Bölgesel huzur ve güvenlik için önemli adım atılmış, bir pürüz kaldırılmıştır. M4 karayolunun kuzeyinde ve güneyinde 6 km derinlikte bir koridor tesis edilecek, belirlenen alanlarda Rus-Türk ortak devriyeleri başlayacaktır.

İdlib’de verdiğimiz şehitleri unutmamız mümkün değildir. Kalleşleri hesap dışı bırakmamız asla düşünülemeyecektir. Biz herkesin ciğerini, hedefini gayet iyi biliyoruz. Şehitlerimizin kanlarının yerde kalmayacağından adımız kadar eminiz. Putin’in askerlerimizin yerini bilmediğini söylemek havanda su dövmektir. Bundan sonra ateşkese uyulursa ne ala uyulmazsa kaldığımız yerden başla vatan mücadelesini gittiği yere kadar taşırız. Türkiye Moskova’da mahcup olmamıştır. Burada üzerinde durmamız gereken konu Esad’ın ilk fırsatta silaha sarılıp sarılmayacağı muammasıdır. Esad hata yaparsa bunu misliyle ödemelidir. Buna çanak tutan hangi ülke olursa olsun gök kubbe başlarına yıkılmalıdır. Mevzi kazanımlarıyla oyalanmayız.

CHP'Yİ HEDEF GÖSTERDİ

CHP yönetimi iflasını yakında açıklayacaktır. CHP’nin kapısına patron çıldırdı ne alırsan bir dolar yazısı asılırsa kimse şaşırmalıdır. Rusya ziyaretini sabote etmek için Esad ve Putin ile aynı safa giren CHP yönetimi körle yatmış şaşı kalkmış bilye dağıtmıştır. CHP Esad'ın yolundan yürüyeyim derken baltayı taşa vurmuştur.