Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, dün yaptığı açıklamada, 25 Eylül’de yapacakları bağımsızlık referandumundan geri atmayacaklarını yinelerken, Kerkük’ün de referanduma katılma kararı alması MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tepkisini çekti.

Bahçeli, referanduma engel olunmasını isteyerek, “Türkiye bu hasmane oluşum ve yapılara göz açtırmamalı” dedi.

Bayram mesajı yayınlayan Bahçeli’nin açıklamasında şu konular öne çıktı.

Peşmerge yönetimi 25 Eylül’de yapmayı planladığı sözde Kürdistan referandumunda hala inat ve ısrar etmektedir. Bunun yanında, 29 Ağustos’ta toplanan Kerkük Vilayet Meclisi’nin sözde referanduma Kerkük’ü de dahil etme kararı rezaletler ve hıyanetler serisine yeni bir ilavedir.

Türkiye her türlü ihtimali stratejik ve milli güvenlik şuuru kapsamında planlamalı, güney sınırları boyunca senaryosu yazılan hain ve hasmane oluşum ve yapılara göz açtırmamalı, fitneyi odağında etkisiz hale getirmelidir. Türkmen yurtları asil ve asli sahiplerinden koparılmak istenmektedir. Buna izin verilmemeli, buna asla müsaade edilmemelidir. Çünkü Türkmeneli Türk’ün öz yurdudur. Kerkük Türk’tür, mütecaviz emel, hedef ve etnik soykırıma tabi tutulamayacaktır.

Türkiye’nin hassas ve kırılgan gündemi devamlı surette kökleşirken, gönül coğrafyalarımızdan gelen kara ve acı haberler bizleri derinden üzmektedir. Müslümanlar zalimlerin, insan canından, insan kanından nemalanan gaddar ve barbarların kurbanı olmaktadır. Maalesef Myanmar’ın Rakhayn Eyaletinde 25 Ağustos’tan beri, önceki vahşetleri mumla aratacak bir insanlık trajedisi yaşanmaktadır.

Güvenlik operasyonları bahanesi altında binlerce Müslüman’ın katledilmesi insanlığın gözleri önünde cereyan etmektedir. İnsani kriz felaket boyuttadır. Myanmar’da çocuk, kadın, yaşlı demeden sivil ve masumların hedef alınması şiddet ve dehşetin boyutundaki korkunç ve kahredici gerçeği çok net ortaya koymaktadır.

Türkiye her türlü ihtimali stratejik ve milli güvenlik şuuru kapsamında planlamalı, güney sınırları boyunca senaryosu yazılan hain ve hasmane oluşum ve yapılara göz açtırmamalı, fitneyi odağında etkisiz hale getirmelidir. Bizi biz yapan, bizi köklerimize ve kimliğimize sımsıkı bağlayan bağlardan birisi de böylesi anlam dolu gün ve dönemlerdir. Altın çağını yaşayan ihanetin, zincirlerinden boşalan kötü niyetin hak ettiği ders ve karşılığı almasını inanç ve kararlıkla temenni ediyor ve bu yolda her şeyi göze alıyoruz. Tehdit edilen güvenliğimizin, sarsılan muhabbetimizin korunmasını arzu ediyor, bunu bekliyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın ki, biz Türk milletinin sözünü, değerlerini ve hedeflerini heyecanla taşıyoruz. Biz Türk milletinin varlığını, bağımsızlığını ve bin yıllık kardeşlik hukukunu cesaretle savunuyoruz. Son yurdumuza gözümüz gibi bakıyoruz, bakmaya da devam edeceğiz. Üzerine gölge düşmemesi, sırtına hançer saplanmaması için teyakkuz halinde bekliyoruz.