Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Selahattin Demirtaş için Nijerya’da yaptığı “Savcılar üzerlerine düşeni yapsınlar” açıklamasının ardından bir açıklama da MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi.

HDP, DBP, DTK ve HDK’nin ablukanın devam ettiği Sur’a yürüme çağrısı hakkında konuşan Bahçeli, “HDP’li provokatörler hakkında hukuk ve meclis gereğini derhal yapmalıdır” dedi.

Bahçeli, “Dokunulmazlıkların kaldırılmasından, parti kapatmaya kadar her seçenek masaya konulmalı” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Erdoğan Anayasayı kafasında çoktan kaldırmış, Türkiye’yi kanunsuzluğa hapsetmiştir. Hukuk herkese lazımdır, her Türk vatandaşını kapsamaktadır. Ve gün gelecek karalanan hukuk Erdoğan’a da gerekli olacaktır. HDP’li  provokatörler hakkında hukuk ve Meclis gereğini derhal yapmalıdır. Fezlekeler bekletilmemeli, dokunulmazlıkların kaldırılmasından parti kapatmaya kadar her seçenek masaya koyulmalıdır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, Sur’da 3 aya yakındır süren sokağa çıkma yasağını protesto etmek için ortak bir açıklama yaparak ,“Çarşamba günü saat 16:00’da herkes bulunduğu yerden Sur için yürüsün” çağrısı yapmışlardı.

Yapılan çağrı nedeniyle Demirtaş ve Yüksek hakkında soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, bugün saat 12.00’den itibaren ikinci bir emre kadar Sur’da ikamet edenlerin haricinde Sur’a girişleri yasakladığını duyurdu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sur'a yürüyüş çağrısı yapan Selahattin Demirtaş'ı eleştirdi. Başbakan Davutoğlu, "Demirtaş'ın nasıl halkı teşvik ettiğini herkes biliyor. Nice olaylarda devleti katil tanımladığını biliyor, bunlar Demirtaş'ın sicilidir. Diyarbakır'da provokatif açıklamalarına devam ediyor. Bunların ağzından silahı bırakın sözünü duydunuz mu? Oraya gideceklermiş de yürüyeceklermiş de. Bunların meselesi teröristlerle işbirliği yapmak. İzin vermeyiz, söylediklerimizin ne kadar ciddi olduğunu herkese zamanla görüyor" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Selahattin Demirtaş'ın sokağa çıkama yasağının 92 gündür devam ettiği Sur için yaptığı yürüyüş çağrısı için "Açık bir provokasyondur" dedi. Ala, "Bu provokasyonu yapan da sonuçlarına katlanır" ifadesini kullandı.

Ala, "Nerede çukur varsa, nerede bomba düzeneği varsa, nerede vatandaşlarımızı huzursuz eden terörist baskı varsa orada elbette operasyonlar sürecek" dedi. Efkan Ala'nın, "Provokasyondur, yapan da sonuçların sorumludur" sözlerine Selahattin Demirtaş yanıt verdi. Demirtaş, "İçişleri Bakanı haddini bilmeli. Bize parmak sallayarak geri adım attıracağını sanıyorsa yanılıyor" dedi.

Demirtaş'ın sözleri şöyle: "İçişleri Bakanı haddini bilmeli. Bize parmak sallayarak geri adım attıracağını sanıyorsa yanılıyor. Allah'tan başka kimseden korkumuz yoktur. Bu faşizm karşısında kim korkarsa da, onursuz ve alçaktır. Yürüyüşlerde etrafa zarar veren olursa o provokatördür. Halkımız o tür insanları engellemelidir. Kimse ‘Sur'da insanlar katledilirken Diyarbakır oturuyordu' diyemeyecek. Böyle bir onursuzluk yaşanmayacak."