Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Bağımsız milletvekillerinden 29'u BDP'ye geçti. BDP milletvekilleri yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yapılacak görüşmenin ardından grup kurmak için Meclis’e başvuracaklar.

BDP Genel Merkezi’nde toplantı halinde olan bağımsız milletvekillerinden 29'u BDP'ye geçerken Hatip Dicle, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, Selma Irmak, Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan cezaevinde tutuklu bulundukları için Leyla Zana, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ise siyasi yasaklı oldukları için grupta yer alamıyor. Yine Levent Tüzel, Emek Partisi Genel Başkanı olduğu ve Şerafettin Elçi'de KADEP Genel Başkanı olduğu için grupta yer almayacaklar.

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yarın görüşecek olan BDP'liler görüşme öncesinde BDP Genel Merkezi'nde toplandılar. BDP'liler toplantıda, Cumhurbaşkanı Gül'e sunacakları formül üzerinde çalıştıkları öğrenildi.

Genel Merkez'deki toplantıya Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder, Şerafettin Elçi, Ertuğrul Kürkçü ve Filiz Koçali gibi isimlerin katıldığı bildirildi.

BDP’li 29 milletvekilinin yarın Abdullah Gül’le yapılacak görüşmenin ardından TBMM’ne grup kurmak üzere başvuracakları kaydedildi.

BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığında toplanan milletvekilleri adına toplantı çıkışında Selahattin Demirtaş açıklamalarda bulundu. Demirtaş bloktan seçilen bağımsız milletvekilleri olarak bir partileşme çalışması içerisinde olduklarını ve yapılan toplantıda bunun kararını aldıklarını söyledi. Demirtaş partileşme çalışmalarının yarından itibaren başlayacağını ve en kısa sürede de sonuçlandırılacağını ifade etti. Seçilen milletvekillerinden 29'unun geçiş döneminde BDP'ye yeniden üye olduğunu belirten Demirtaş, Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı Şerafettin Elçi ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel'in bu süreçte bağımsız kalacağını, ama parti kuruluş çalışmalarında aktif görev alacağını söyledi. Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana ve Kemal Aktaş'ın, DTP kapatıldıktan sonra oluşan siyasi yasakları nedeniyle BDP'ye üye olamadıklarını onların da Elçi ve Tüzel gibi blok partisinin kuruluş aşamasında aktif görev alacaklarını dile getirdi.

AJANSLAR