AKP’den istifa eden eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, FOX Tv'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına katıldı.

Babacan, partisinin resmî kuruluş dilekçesini bugün İçişleri Bakanlığı'na vereceklerini açıkladı.

İddiaya göre, Babacan ve ekibinin partisi için Ankara'da düzenlenen tüzük çalışmasına Abdullah Gül’e yakın isimler çağrılmadı.

Babacan ise, "Beni siyasete davet eden kendisi. Bizim parti hazırlık çalışmalarında bize tecrübesiyle ve fikirleri ile çok destek oldu. Ama siyasi kadronun tamamı biz ve bizim arkadaşlarımızdan oluşan kişiler" dedi.

Ali Babacan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘SORUNLARIN TEMELİN KÖTÜ YÖNETİM VAR’

Babacan, Odatv’nin engellenmesi üzerine “Her devletin kendi güvenliği ile ilgili bazı refleksleri olabilir. Ancak bunun gelişmiş ülkelerde nasıl uygulandığına bakmak lazım. Almanya’nın Fransa’nın bir güvenlik riski yok mu? Bu olmasına rağmen basın özgürlüğü nasıl beraberce ele alınıyor buna bakmak lazım” diye konuştu. Babacan, Türkiye’deki sorunların temelinde kötü yönetimin yattığını söyledi.

Sunucu İsmail Küçükkaya’nın “Siz Erdoğan ile mücadele edebilir misiniz?” sorusunu cevaplayan Babacan, “Bizim hedefimiz Türkiye’nin sorunlarıyla biz kişilerle uğraşmayacağız. Biz ülkenin meseleleriyle uğraşacağız. Rakip olacağız doğru ama biz mevcut siyasi partilerin hepsine de rakip olarak çıkıyoruz. Hedefimiz sadece o parti ve o partinin tabanı değil. Siyasi partinin tam ortasında ve ana akım bir siyasi hareket başlatıyoruz” diye konuştu. Babacan “Geçmişte anlaşmak belki zor. Geçmişinde mutabakat zor ama ortak bir Türkiye geleceği etrafında insanlarımızın buluşmasının mümkün olduğunu görüyoruz. Farklı kesimlere baktığınızda hepsinin hedefi aslında ortak. Bizimle uğraşacaklar, biz de onlara gerekli cevapları vereceğiz, kuşkusuz ama kavga üzerinden siyaset yapmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜL SORUSUNA YANIT GELDİ

Ali Babacan parti kurma sürecinde birlikte anıldığı eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili soruyu yanıtladı. Babacan şöyle konuştu:

“Abdullah Gül ile çok eski dostuz. Ben siyasete girmeden önce tanıyordum. Beni siyasete davet eden kendisi. Bizim parti hazırlık çalışmalarında bize tecrübesiyle ve fikirleri ile çok destek oldu. Ama siyasi kadronun tamamı biz ve bizim arkadaşlarımızdan oluşan kişiler. Bu kadronun mümkün olduğunca siyaseti bilen ve siyasete yeni kazandırdığımız kişilerden oluşuyor. Listemizde göreceksiniz ki daha önce siyaset yapmamış isimler. Yüzde 30 kadın üyelerden oluşuyor. Yüzde 20’ye yakın 30 yaş altı var. Tüzüğümüze genç ve kadın kotası koyduk. Engelli kotamız var. ”

GÜL’E YAKIN İSİMLER DAVET EDİLMEDİ

Öte yandan Sözcü gazetesindeki iddiaya göre, Babacan ve ekibinin partisi için Ankara’da düzenlenen tüzük çalışmasına Abdullah Gül’e yakın isimler çağrılmadı. İki günlük toplantının son gününde sadece bazı isimler davet edildi. Gül cephesi, “Kurucu olmayacağız” diyerek reddetti. Beşir Atalay, Haşim Kılıç ve Candan Karlıtekin’in yeni partide olmayacağı öğrenildi. AK Parti’den istifa eden İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun ise Babacan’ın partisinde kurucu olacağı öne sürüldü.

BABACAN’DAN OSMAN KAVALA YORUMU

Gezi davası gerekçe gösterilecek iki yılı aşkın süre cezaevinde tutulan Osman Kavala hakkında konuşan Babacan, “Osman Kavala sağlam bir gerekçe olmadığı halde iki yılı aşkın süredir cezaevinde bulunduğu dosyadan beraat etti, aynı gün başka bir soruşturmada tutukladı, böyle bir ülkeye yatırımcı nasıl gelecek?” dedi.