Parti kongrelerine Yalova ile devam eden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, iktidarın ekonomi ve dış politikasını eleştirdi ve yanlışların maliyetinin açıklanmasını istedi.

Babacan Yalova'da şunları söyledi:

"Biz söylediğimizde 'Bize ders vermeye kalkmayın' diyenler şimdi hukuk diyor. Türkiye birden büyüktür dedik, DEVA Partisi bir kadro hareketidir, dedik. Senelerdir tek adamcılık oynayanlar birden 'kadro' demeye başladı. Biz ısrarla dış politikada kavgayla, 'Eyyy' nidalarıyla olmaz, ülkenin çıkarları diplomasi ile korunur dedik. Onlar gün aşırı kavga etmeye devam ettiler. Şimdi de çıkmışlar 'Diplomasiyle, siyasetle çözülemeyecek sorunumuz olmadığını düşünüyoruz' diyorlar."

ŞANGHAY DİYORLARDI

"Tutuklu yargılanmayı esas haline getiren kendileri değilmiş, yargıya talimat veren kendileri değilmiş gibi bağımsız yargıdan söz etmeye başladılar. Avrupa Birliğine, Batıya her gün çatan, herkesle kavga eden kendileri değilmiş gibi 'Kendimizi başka yerde değil Avrupa Birliği'nde görüyoruz' dediler. Daha birkaç sene önce 'Bizi Şanghay Beşlisi’ne alın, Avrupa’yı unutalım' diyen kendileri. Avrupa Birliği'ne 'Biz yolumuza, sen yoluna' diyen kendileri.

MALİYETİ NE OLACAK?

"Anlıyoruz, bu U dönüşünü yapacağınızı söylüyorsunuz, 180 derece döneceğinizi söylüyorsunuz da; sizin bunca zamandır Avrupa’yla, Avrupa Birliğiyle, NATO’yla, Batıyla yaptığınız kavgalar sebebiyle bu milletin sırtına yüklenen maliyet ne olacak? S400 füzelerine milyarlarca dolar para verdiniz, kullanamıyorsunuz. F35 savaş uçaklarına milyarlarca dolar para verdiniz, onları da alamadınız. Hem milyarlarca doları kaybet, hem F35’leri kaybet, hem de S400’leri. Ekonomideki, dış politikadaki, güvenlik politikalarındaki yanlışların bu millete ödettiği bedelle ilgili bir açıklama borcunuz var. Bu büyük ülke, sizin deneme tahtanız değil. Bu ülke sizin deney laboratuvarınız değil. Bu ülkenin vatandaşları kobay değil. Ekonomide akıl dışı bir tez uygulayıp iki yılda memleketi batırın, dış politikada bir Şanghay Beşlisi deyin, bir Avrupa Birliği’ne dönün… Bedeli millet ödüyor. Metot bu: Dene-yanıl. Ekonomide dene yanıl, dış politikada dene yanıl, güvenlik politikalarında dene yanıl. Peki bu yanlışlarınızın maliyeti konusunda hiç açıklama yapmayacak mısınız? Yanlış adımlarınız sonucunda yoksullaşan vatandaşlarımıza, umudunu yitiren gençlerimize, en azından bir açıklama borcunuz var.