DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Trabzon'da düzenlenen 1. Olağan Ortahisar İlçe Kongresi'nde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik reform paketine tepki gösteren Babacan, "Reform paketi açıkladılar da kur mu düştü? Yoksa faiz mi düştü? Yatırımcılar, yatırım yapmaya mı başladı? Hiçbiri yok. Süslenmiş şeylerle anlattıkları şeyler; kurumların olağan işleri içinde olması gerekenler. Yeni hiçbir şey yok" dedi. 

Babacan'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

SORUMLULUK ERDOĞAN'IN

Sayın Erdoğan geçenlerde 'Damat kadar başınıza taş düşsün' dedi. Zaten bu memleketin başına gelmedik taş kalmadı. Sizin yüzünüzden esnafın, çiftçinin, gençlerin, işsizlerin başına koca koca taşlar düştü. Ben 'damat' ifadesini kullanmıyorum, 'akraba' diyorum. Çünkü yanlışlık, iki yakın akrabanın aynı sistemde beraber çalışmasıdır. Sorumluluk, günahıyla sevabıyla Sayın Erdoğan‘ın üzerindedir. İlgiyi paratoner gibi 'damadın' üzerine çekerek bu sorumluluktan kaçamaz.

YEDEK AKÇE BİR GÜNDE SIFIRLANDI

DEVA Partisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için siyasi partilerle ikili bazda diyalog ve iş birliği sürecini başlattı. Hepimiz parlamenter sistem diyoruz ama bunun üzerinde detaylı çalışmamız lazım. Tabii şurada büyük bir çelişki var; Sayın Erdoğan sürekli çıkıp 'Ekonomimiz uçuyor, büyüyor. Pik yapıyoruz' diyor. Peki, ekonomi şaha kalkıyorsa neden peş peşe paket açıklamak zorunda kalıyorsunuz. Aşı temininde ne oldu? Bu ülkenin 200 milyon doz aşıya ihtiyacı olduğunu söyledik. Şu ana kadar rakam; 10 milyon dozu yeni geçti. Geri kalan aşı ne zaman gelecek? Hâlâ bir bilgi yok. Yıllarca Merkez Bankası'nın döviz hesabını biriktirdik, bir de yedek akçesini biriktirdik. Bunun memleketin kara gün parası olduğunu söyledik. Taraflı Cumhurbaşkanı hükümeti, 2019'da yedek akçeyi bir günde sıfırladı. Yılların birikimi yedek akçeyi...

YENİ BİR ŞEY YOK

Fiyat istikrarı demek, düşük ve öngörülebilir enflasyon demektir. Sayın Erdoğan, fiyat istikrarını bir kenara bırakacağını söylüyor. Öte yandan da enflasyonu düşüreceğini söylüyor. Bundan anlayan varsa, gelsin bana anlatsın. Dersini çalışmayan, kopya çekmeyi bile beceremeyen öğrencinin verdiği cevap, bu işte. Reform paketi açıkladılar da kur mu düştü? Yoksa faiz mi düştü? Yatırımcılar, yatırım yapmaya mı başladı? Hiçbiri yok. Süslenmiş şeylerle anlattıkları şeyler; kurumların olağan işleri içinde olması gerekenler. Yeni hiçbir şey yok. 'Ben, ben, ben' diyerek ülke yönetmeyi reform zannediyorlar. Şimdi böyle bir zihniyetten ekonomiyi düzeltmesini bekleyebilir misiniz? Böyle bir şey mümkün mü? Bir ülkenin Hazine'sinin borcu olabilir ama Merkez Bankası'nın rezervinin eksiğe düşmesi felaket bir durumdur. Onun için ülke bu durumda, onun için bir türlü istikrar sağlanamıyor.