DTK Eşbaşkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk farklı tarihlerde yapmış olduğu 14 farklı konuşması nedeniyle yargılandığı davada 14 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 

DTK Eşbaşkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında farklı tarihlerde yapmış olduğu 14 konuşma nedeniyle Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce açılan davanın karar duruşması görüldü. Tutuksuz yargılanan Tuğluk'un katılmadığı duruşmada Av. Fethi Gümüş ve Sedat Yurttaş hazır bulundu. Heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtların okunduğu duruşmada iddia makamı esas hakkında 19 Ekim 2011 tarihinde okumuş olduğu mütalaasını yineleyerek Tuğluk'un 83 yıl hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

 

İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına iştirak etmediklerini dile getiren Av. Fethi Gümüş, müvekkilinin siyasetçi kimliği ile yapmış olduğu konuşmalar nedeniyle cezalandırılmak istendiğine dikkat çekti. Konuşmaların bir bütün olarak değerlendirildiğinde ana fikrinin kardeşlik, birlik ve beraberlik mesajı içerdiğini söyleyen Gümüş, "Birkaç cümlenin alınması halinde farklı bir yorum üretilmeye çalışılmaktadır. Müvekkilimin sarf etmiş olduğu sözler Anayasa'nın 20. ve 25. maddelerindeki düşünce özgürlüğü ve AİHS'in 10. maddesindeki özgürlükler kapsamında değerlendirilmesini düşünüyoruz. Müvekkilim hakkında TCK'nin 220/6. maddesindeki hükmü uygulanamayacağını aynı zamanda propaganda suçunun da yasal unsurlarının oluşmadığını düşünüyoruz. Mahkeme şayet aksi kanaatte ise peşpeşe yapılan konuşmalar nedeni ile müvekkilim hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Av. Sedat Yurttaş ise, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına katılmadıklarını belirterek, 13 sayfadan oluşan esas hakkındaki yazılı savunmasını mahkeme heyetine sundu.

 

Verilen kısa aranın adından Tuğluk'un, 4 Temmuz 2007, 17 Temmuz 2007, 28 Ağustos 2008, 4 Mart 2009 ve 7 Aralık 2009 tarihlerinde yaptığı konuşmalar nedeniyle hakkında "Örgüt propagandası yapmak" gerekçesi ile açılan davalardan beraatına karar veren mahkeme heyeti, farklı tarihlerde yapmış olduğu diğer 10 konuşma için 10 kez 10'ar ay hapis bu tarihlerdeki eylemi nedeniyle ise "Örgüte üye olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek" suçunu işlediği gerekçesi ile de 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

 

Avukatlar kararı temyiz edeceklerini belirtti.

 

DAHA ÖNCE DE 1 YIL 15 GÜN CEZA VERİLMİŞTİ

25 Mayıs 2012 tarihinde de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Aysel Tuğluk'a kapatılan DTP'nin 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'ndeki konuşmasında ve bir basın açıklamasında "Örgüt propagandası'' yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 15 gün hapis cezası vermişti.