BDP’nin Van’daki ilk gün toplantısı tamamlandı. Toplantı sonrası görüşülen konularla ilgili milletvekilleri her hangi bir açıklama yapmazken, Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, demokratik özerklikle ilgili yaptığı değerlendirmelerin yanlış anlaşıldığını söyledi.

Tuğluk, demokratik özerklik açıklamasının Silvan olayı ile aynı zamana denk gelmiş olmasının talihsizlik olduğunu ve sadece bunu söylediğini belirterek, “Bir hassasiyet vardı. Bu hassasiyeti biraz dikkate alarak belki başka bir zamanda bunu yapmanın daha doğru olabileceğini ifade etmeye çalıştım. Yoksa hani demokratik özerklik ilanı konusunda bir pişmanlık duyduğumuzu ifade eden bir cümle kullanmadım. Kesinlikle. Şunu söylemek istiyorum. Yani Kürt sorununun çözümü, artık Kürtlerin statüsünün tanınması temelinde çözümlenecek bir konudur. Kürt sorunu bir statü sorunudur, dolayısıyla biz bunu çok uzun dönemdir tartışıyoruz. Ve bu konuda genelde bir kabul var. Bu Kürtlerin anayasal statüsünün nasıl olacağı Kürtlerin bu cumhuriyet içerisinde hangi hakka hukuka dayalı olarak yaşayacağı sorusu bütün Kürtlerin, Kürt halkının sorduğu sorudur. Yanıtını aradığı sorudur. Biz bunun, bir demokratik özerklik temelinde bir statüyle çözümlenebileceğine inanıyoruz, bunu tartışmaya açıyoruz, konu bundan ibarettir. Ama pişmanlık duyuyoruz diye bir cümle ağzımdan çıkmamıştır” dedi.

Tuğluk, haberi gerekirse tekzip edeceğini de belirterek, “O arkadaşla da konuşacağım, bunu gerekirse tekzip etmeyi de düşünüyorum. Çünkü şunu söylemek isterim, ben bir şeye inanmazsam onun açıklamasını da yapmam. Sadece zamanlama konusunda hassasiyetleri gözeterek belki daha sonraki bir zamana erteleyebilirdik. Keşke onu yapsaydık dedim. Bundan öte başka bir şey yok” diye konuştu.

Aysel Tuğluk ne demişti?

Ahmet Türk ne demişti?


Milliyet