Kocaeli Kandıra Cezaevi'nde tutulan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un avukatları Reyhan Yalçındağ ve Serdar Çelebi, müvekkillerinin sağlık durumuna ilişkin gündeme gelen konulara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Hasta tutukluların sağlık koşulları ve tedavi edilmemelerinin olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekilen açıklamada, raporlara rağmen hasta tutukluların ölüme terk edildiği ve "düşman hukuku" uygulandığı vurgulandı. 

5 yıla yakın bir süredir tutuklu bulunan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Genel Başkanlığı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcılığı yapan Aysel Tuğluk'un da bu tutuklulardan biri olduğu vurgulanan açıklamada, HDP ve İHD’nin başından beri süreci yakından takip ettiği aktarıldı. 

Açıklamada, “Belirtmek isteriz ki Sayın Tuğluk’un cezaevinde rahatsızlandığı günden bugüne kadar, gerek kendisine gerekli olan tedavinin ivedilikle sağlanması ve gerekse de eşzamanlı olarak tahliye edilmesiyle ilgili neredeyse günlük olarak avukatları, HDP Hukuk Komisyonu ve İHD Genel Merkezi tarafından süreç titizlikle takip edilmiş olup, çok sayıda yazılı başvurularımız gerekli yerlere de yapılmış ve son aşamaya gelinmiştir. Sayın Tuğluk’un yereldeki sağlık kurulu raporları tamamlanmış olduğundan ve geçtiğimiz hafta Adli Tıp Kurumu tarafından da muayenesi yapıldığından gecikme olmaksızın ATK raporunun tanzim edilmesini beklemekteyiz” denildi.

TUĞLUK'UN TALEBİ 

Tuğluk'un, süreç tamamlanmadan hastalığından kamuoyunun haberdar edilmesini istemediğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sayın Tuğluk ve ailesi, başından itibaren süreç tamamlanmadan rahatsızlığının kamuoyuyla paylaşılmasını istemediklerinden kendilerinin iradesine bağlı kalarak işlettiğimiz hukuki sürecin tamamlanması durumunda, tarafımızca kamuoyuna tekrar bilgi verilecektir. Müvekkilimizin sağlık durumuyla ilgili yüksek duyarlılık gösteren tüm kesimlere teşekkür eder; Sorumluluğun kendisinde bulunduğu ATK tarafından gecikme olmaksızın rapor hazırlanması çağrısını tekrarlarız.”

KaynaK: MA